Алармантно: Коронавирусот остава повеќе од 50 последици- повеќе од 80% од пациентите имаат по еден или повеќе симптоми што ги мачат со месеци

Ковид 19 може да остави повеќе од 50 долгорочни последици, а дури 80 проценти од пациентите кои имале коронавирус имаат еден или повеќе симптоми на постковиден или продолжен колвид, па ретко кој може да биде истиот после оваа „чума“.

Американската студија, направена врз основа на 18.251 публикации од 2020 година, кои се однесуваат на 47.910 пациенти, покажува дека најчестите последици од ковид 19 се замор, кој повеќе од половина од испитаниците го чувствуваат долго, па дури и повеќе од 100 дена.

Нешто помалку од половина од испитаниците имаат главоболка, а првите пет последици вклучуваат нарушување на дефицитот на внимание, опаѓање на косата и отежнато дишење. Но, некои луѓе трајно остануваат со дијабетес, откажување на бубрезите, параноја, додека има и такви кои доживеале мозочен удар …

Авторите на Санда Лопез Лион, исто така, анализирале студии направени на најмалку 100 пациенти со ковид, на возраст од 17 до 87 години, помеѓу 14 и 110 дена по инфекцијата со коронавирус. Тие имале покачено некои од шесте лабораториски параметри и абнормални скенирања на Х-зраци или бели дробови.

Авторите заклучија во „Повеќе од 50 долгорочни последици од ковид 19: систематски преглед и мета-анализа“, објавени во списанието medRxiv, дека дури 80 проценти од пациентите имаат една или повеќе последици од ковид претставени графички во човечкото тело.

Студијата исто така открила дека се потребни дополнителни истражувања во врска со полот, возраста, претходните коморбидитети, сериозноста на клиничката слика на ковид 19, како и должината на третманот, што ќе помогне во спречување и лекување на постковидни состојби.

Табелата беше презентирана од д-р Дина Фајфер од Регионалната канцеларија на СЗО за Европа на веб-семинарот „Дијагноза и третман на пациенти со постковид“.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!