ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство и ги лечеше сите болести и маки кај луѓето.

Во времето на свирепиот цар Јулијан, којшто се одрече од Христа, свети Тимотеј беше фрлен во затвор. Верните го посетуваа и во затворот за да слушнат мудра поука од својот архипастир.

Кога дозна за тоа, Јулијан нареди џелатот да му ја отсече главата во затворот. Ова беше во 362 година. Неговата душа отиде во Рајот, а моштите останаа чудотворно да им помагаат на луѓето и да ја објавуваат силата Божја.

Праведните сакаат чиста совест, вистински мисли, мир, милост, љубов, вистина, правда, кротост. И Бог му го дава додека е сè уште овде на земјата.

Праведниците го сакаат Царството Божјо, сакаат Рај, сакаат друштво на ангели и светци, сакаат да го видат лицето Божјо во бесмртен живот. А Бог сето тоа му го дава кога ќе го повика кај себе. О, колку е праведен Господ кон нечесните и колку е благ со праведниците!

Она што се плаши безбожникот, Господ го отстранува од него. Од што се плашат праведниците? Само грев. А Бог го отстранува гревот од праведникот и неговите нозе ги насочува кон патот на доблеста; а Бог ги штити праведниците од злите духови, сејачот на гревот и со својата благодат го поплавува родот на добродетелите во неговото срце.

Господи Семоќен, спаси нè од патиштата на безбожните и од придобивката на безбожниците и од стравот од безбожниците! Помогни му на нашето поколебливо срце да се утврди во желбата само за она што ти е угодно.

Зашто, она што Ти е угодно, на крајот ќе победи и царува, а се друго ќе биде предадено на распаѓање и заборав. Слава и пофалба за тебе засекогаш. Амин.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!