Денеска е значаен празник: Две работи никако не смеете да ги направите

Денеска се празнува Свети Киријак Отшелник, овој православен празник особено го поврзуваат неколкуте обичаи поврзани за есента и доаѓањето на зимата.

Според традицијата, секогаш е сончев ден на овој празник, или барем еден дел е таков. Затоа луѓето го нарекуваат овој празник касно лето кои означуваат неколку топли денови кои секогаш се совпаѓаат со средината на октомври.

Токму затоа што последниот топол бран од годината се очекува на или околу Препроден Киријак Отшелник, на овој ден вреди да се направат последните работи на отворено, на терен, на нива или каде и да е работата зависна од временските услови.

На овој празник, според народното верување, не треба да прават домашни работи, складирање и слично. Ова верување се вкорени во луѓето, веројатно затоа што сите оние работи што не можат да ја чекаат зимата треба да ги завршат надвор.

Исто така, постои верување дека не треба да се венчате на овој ден. Ова верување се темели на фактот дека гостите на венчавката не би можеле да се соберат бидејќи сите се зафатени со други работи за да се подготват за зимата.

Преподобен Киријак Отшелник се смета и за ден кога треба полека да започнеме да подготвуваме зимница.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!