ДЕНЕС СЕ СЛАВИ СВЕТИ ИГНАТИЈ БОГОНОСЕЦ – ЕВЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ НА 2 ЈАНУАРИ: Молитва и обичаи за мир, среќа и заштита!

Обичаи и верувања на празникот Свети Игнатиј Богоносец – еве што треба да направите на 2 јануари – причитајте ја оваа молитва! Православните верници на 2 јануари го слават празникот посветен на Свети Игнатиј Богоносец, а воедно ова е и прва куќна слава во новата година.

Според преданието, свети Игнатиј бил наречен Богоносец затоа што „постојано го носел името на живиот Бог во своето срце и на усните“ и затоа што Исус Христос како дете го држел во раце.

Во Новиот завет е напишано како што рекол Господ Исус Христос – „Кој се понижи како ова дете, тој ќе биде најголем во царството небесно“. Според традицијата и верувањето, се верува дека тоа дете бил Игнатиј Богоносец. Според Светото писмо, кога пораснал, станал ученик на свети Јован Богослов, а потоа епископ во Антиохија.

Прв го вовел антифонскиот начин на пеење во црквата, пеење во два хора, каде што кога завршува на едната, започнува другата страна. Свети Игнатиј пострадал за време на царот Трајан затоа што не сакал да се откаже од својата вера и верувања. Царот наредил да го фрлат во арената со лавовите.

За овој празник се поврзуваат различни обичаи и верувања, а едно од нив е дека Свети Игнатиј Богоносец е заштитник на праведниците и на оние кои страдаат поради своите верувања и затоа што се разликуваат од другите. Во некои краишта на кај нас постои обичај да се прават колачи кои заедно со други работи им се даваат на децата на овој празник.

Според легендата, напорната работа и занаетчиството, како предење, ткаење, шиење, денес не се прават. Некои семејства кај нас овој празник го слават како куќна слава, а Свети Игнатиј Богоносец како заштитник на нивниот дом.

Молитва за овој празник: „Ти беше престолонаследник на апостолот и причесник на духот, божествено вдахновеното дело го најде во визијата на духовниот развој: Поради тоа ја подигна вистината на зборот и заради верата до крв пострада, свештеномаченику Игнатиј: Моли се на Христос Бог да ги спаси нашите души“.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!