Како да препознаете дали крвта ви се згрутчува по вакцинирањето – ова се симптомите

Згрутчувањето на крвта е исклучително редок, но сериозен несакан ефект на вакцината „АстраЗенека“ против коронавирусот.

– Заклучивме дека формирањето на тромб треба да се наведе како можен несакан ефект на вакцината – рече директорот на ЕМА, Емер Кук.

Згрутчување на крвта се формира кога крвта се згуснува и формира полуцврста маса. Може да биде корисен одговор при запирање на крварењето во случај на повреда, но тромбот можат да создаде проблеми доколку го запре протокот на крв во виталното подрачје.

Згрутчување на крвта може да предизвика блокада на нозете, стомакот и белите дробови. Поголемиот дел од згрутчувањето на крвта поврзано со вакцината „АстраЗенека“ се случило во вените на мозокот на луѓето кои ја примиле вакцината.

Овој тромб, познат како тромбоза на церебрален венски синус (CVST), може да доведе до мозочен удар, напад или смрт. Досега, повеќето од пријавените случаи на пријавен тромб се појавија кај жени на возраст под 65 години во рок од две недели по вакцинирањето.

Бидејќи младите имаат поголема веројатност да го доживеат овој несакан ефект, британските регулатори препорачуваат луѓето под 30-годишна возраст да не ја земаат вакцината „АстраЗенека“, освен ако веќе не ја примиле првата доза на оваа вакцина.

Симптомите на згрутчување на крвта вклучуваат отежнато дишење и главоболка. ЕМА наведе дека луѓето кои веќе примиле „АстраЗенека“ треба да контактираат со својот лекар ако почувствуваат некој од следниве симптоми:

  • недостаток на воздух,
  • болка во градите,
  • оток во нозете,
  • стомачна болка,
  • невролошки симптоми кои вклучуваат заматен вид и постојани главоболки.

Некои несакани ефекти кои вклучуваат болка во местото на пункција или болки во телото се лесни и нормални несакани ефекти во првите неколку дена по вакцинирањето и не претставуваат причина за загриженост.

Меѓутоа, ако имате потешки и подолги симптоми во периодот од четири до 20 дена по вакцинирањето, треба да се консултирате со лекар, советува Светската здравствена организација (СЗО).

Згрутчувањето на крвта обично се третира со антикоагуланси, пренесува „Science Alert“ и може да се избегнат компликации доколку тромбот се забележи рано.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!