КОЈ СО КРСТ СЕ КРСТИ, ТОЈ ЗА ВОДОКРСТ ПОСТИ: Секој од нас на Водокрст мора исполни еден обичај!

Големиот христијански празник Водокрст се празнува на 18 јануари и е еден од непостојаните празници. На осумнаесетти јануари православниот народ го празнува Водокрст.

Обичаите налагаат на овој ден да постиме строго на вода за да се подготвиме за пиење Богојавленската вода. Одењето во црква по осветена вода, палење свеќи за здравје, молитва се дел од задолжителните постапки на секој верник на овој голем празник.

Водокрст е ден кога целиот свет се моли и повикува на покајание, за да се очисти од гревовите и да се удостои за Исус Христос. Акатистот на светиот крст почнува со една моќна реченица: Радувај се…

„Радувај се, Крсту, зашто на тебе Христос, Бог наш, доброволно ги рашири рацете Свои и го исполни нашето спасение! Оваа молитва има за цел да го потсети секој верник како нашите безначајните проблеми нè влечат на дното, а има толку многу работи за радување во светот.

Толку многу работи за кои мораме и треба да му благодариме на Бога! Она што е навистина важно (семејство, деца, здравје, здрави и живи родители, пријатели) често го сфаќаме лесно, а токму тоа е она за што треба да бидеме благодарни.

Поради сето ова Водокрст нека биде ден на повторно започнување, ден на радост, ден на благодарност… Размислете добро што ве прави вистински среќни, кренете ја главата кон небото и искрено заблагодарете му на Бога.

Но, прво, не заборавајте да се радувате. Радувајте се секој ден, радувај се затоа што е Водокрст, затоа што сте здрави, затоа што имате некој што го сакате и кој ве сака.

Сетете се на овие мудри зборови: „И удрете ми шамар, оној најсилниот кога ќе почнам да кукам за животот и кога ќе почнам да се сожалувам. Покажете ми со прст тоа што го имам, покажи ми ги оние што тоа го немаат. Не барам ништо, само потсетете ме да дишам и потсетете ме дека има и такви кои повеќе не дишат…“

Верниците на нашата православна црква и другите православни христијани го слават Водокрст, како спомен на првите христијани кои ја примија верата на самиот почеток на христијанската проповед.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!