СТАР ОБИЧАЈ НА БАДНА ВЕЧЕР КОЈ ГО ЗГОЛЕМУВА ДОБРОТО И НОСИ БЛАГОСОСТОЈБА: Кога внесете слама во куќата, направете го ова за среќа!

Стар обичај за Бадниковата вечер – дарувањето на децата е еден од најслатките симболи на овој празник!

Бадник е подготовка за еден од највеселите христијански празници – Божиќ. Православните верници го слават на 6 јануари, а со овој празник се поврзуваат и разни ритуали и обичаи поврзани со среќа, радост и благосостојба.

Стар обичај е дека на Бадниковиот ден треба да се внесе Бадникова слама во домот, која што се сече наутро, а навечер се внесува во домот и се гори во оганот. Сламата се внесува во домот како симболичен потсетник на Христовото раѓање во Витлеемската пештера.

Сламата се простира на подот, под масата, или на неа се редат посните јадења, а еден од најубавите обичаи е пиукањето. Овој стар обичај значи дека при внесувањето слама, еден од постарите имитира крекање, а децата го следат и пиукаат.

Децата седат на сламата и си играат, а пиукањето симболизира барање подароци. Потоа родителите им подаруваат на децата слатки, им даваат пари, овошје и разни подароци.

Симболиката на овој обичај е сосема јасна: како што кокошката ги собира своите кокошки под крилјата, каде ги грее и ги чува, така родителите се грижат за своите деца, а Христос се грижи за сите луѓе.

Овој обичај ја симболизира и благосостојбата во куќата, како и умножувањето на доброто, љубовта и хармонијата во семејниот дом. Друг интересен обичај е палењето свеќа на масата, која ја симболизира светлината што Исус Христос ја донел на светот, но и светлината што ќе го осветли домот.

Наутро Божиќ доаѓа со нова и радосна енергија, и некои подеднакво убави обичаи и ритуали кои сме ги наследиле од нашите предци, а верниците се поздравуваат со зборовите – „Мир Божји, Христос се роди!“, а се одговара со “Навистина се роди!”

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!