Ако наздравувате со вода, правите голема грешка: Ова им го посакувате на вашите гости!

Наздравувањето е предизвик само по себе: ако сте таа личност која ќе стане да каже неколку зборови и ќе ја започне вечерта со едно „Наздравје“, проверете дали сте подготвени и ги знаете правилата за наздравување.

Најважно е да имате нешто во чашата пред да ја подигнете и што е уште поважно, проверете чашата да не е полна со вода. Всушност, според суеверието, подобро би било да се наздрави со празна чаша отколку со вода. Верувањето дека никогаш не треба да се наздравува со вода во чаша датира од времето на античките Грци: Ова суеверие е цврсто вкоренето во историјата.

Според грчката митологија, мртвите секогаш пиеле од реката Лета во длабочините на подземниот свет, со цел да го заборават својот минат телесен живот. Како резултат на оваа приказна, Грците секогаш наздравуваа со мртви чаши исполнети со вода за да го симболизираат нивното патување, преку реката, до подземниот свет.

Како последица на оваа морбидна приказна, се смета дека нудењето здравица на некого со вода е слично на тоа да му посакате лоша среќа, а можеби дури и смрт. Многу луѓе исто така веруваат дека наздравувајќи со вода, исто така се посакува смрт за себе, бидејќи оваа течност го рефлектира вашиот иден воден гроб.

Покрај тоа што ќе му посакате смрт на вашиот драг гостин и на самите себе, наздравувањето со вода ќе предизвика и гнев кај боговите. Наздравувањсето отсекогаш се сметало за желба што им ја дадовте на боговите, нудејќи им го вашиот пијалок додека ја кревате чашата.

Прославата со чаша исполнета со вода, здодевен и неутрален пијалок, не била ценета од боговите и секој што би се осмелил да наздрави со овој пијалок, ќе доживее трагична судбина.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!