Ако се компирите вакви, не мора веднаш да ги фрлате: Еве што да направите со нив

Сигурно ви се има случено, компирите долго да стојат на топло и влажно. Тоа е причина за ‘ртење, а потоа ги фрлате затоа што сметате дека не е здрав за јадење.

Но научниците тврдат дека нема смисла да се фрлаат таквите компири, и дека се повеќе од добри за конзумирање. Затоа не ги фрлајте одма во ѓубре, едноставно со нож одрежете го тој дел од компирот и тој ќе има одличен вкус.

Шансите за компирот да изрти на само една недела после купувањето се 50%, би било голема штета доколу сето тоа се фрла во канта. Во Велика Британија компирот е намирницата која најмногу се фрла, после лебот. А најголема причина за тоа е компирот ‘рти.

Но истражувачот Крис Бишоп, тврди дека нема причина да се фрлаат таквите компири. Доволно е да се изрежи тој дел, и компирот е спремен за готвење.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!