Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци! Еднаш...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...

ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА КОЈА НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАПАЛИ СВЕЌА – ДАЛИ МОЛИТВИТЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ: На сите ќе донесе 3 важни лекции за животот!

Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така – приказна која носи важни животни лекции! За молитвата, верата и исполнувањето на желбите… Понекогаш...

ФОТО: Денес има 62 година и работи како секретарка- Како изгледа Пипи Долгиот Чорап која од 8 годишна возраст стана ТВ икона

Актерката Ингер Нилсон ја глумеше позната Пипи Долгиот Чорап и истоимениот филм и серија, кои беа емитувани во 1969 и 1970 година. Легендарната приказна за...

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци!

Еднаш имаше три дрвја на еден рид во шумата. Тие размислуваа за своите надежи и соништа кога првото дрво рече: „Еден ден, се надевам, ќе станам ковчег со богатство. Можеби ќе бидам украсен со прекрасни резби и секој ќе може да ја види мојата убавина“.

Потоа другото дрво рече: „Еден ден ќе бидам моќен брод. Ќе носам кралеви и кралици низ водите и ќе пловам до крајот на земјата. Сите ќе се чувствуваат безбедно во мене поради силата на мојот труп“.

Конечно, третото дрво рече: „Сакам да пораснам и да бидам највисокото и најрамно дрво во шумата. Луѓето ќе ме видат на врвот на ридот, ќе ги погледнат моите гранки и ќе мислат на небото и Бог и колку сум блиску до Него. Јас ќе бидам најважното дрво на сите времиња и луѓето секогаш ќе ме паметат“.

По неколку години молење за нивните соништа да станат реалност, група дрвокрадци дојдоа до дрвјата. Еден дојде до првото дрво и рече: „Ова изгледа како силно дрво, мислам дека ќе можам да го продадам дрвото на столар“.

И тој почнал да го сече дрвото. Дрвото беше среќно. Знаеше дека дрвосечачот ќе може да направи ковчег со богатство од него. На друго дрво, дрвосечачот рече: „Ова дрво изгледа силно, ќе го продадам на бродоградилиштето“. Другото дрво беше среќно. Знаеше дека е на пат да стане моќен брод.

Кога дрвосечачот стигнал до третото дрво, дрвото се исплашило. Зашто, ако го скратат, нема да му се остварат соништата. Еден од дрвосечачите рече: „Не ми треба ништо посебно од ова дрво, па ќе го земам ова“. И го исече дрвото.

Кога првото дрво стигнало до столарот, тој го направил јасли за хранење стока. Го ставиле во штала и го наполниле со сено. Тоа не беше она за што се молеше. Второто дрво било искористено за да се направи мал рибарски брод. Неговите соништа за моќен брод што превезува кралеви биле завршени. Третото дрво беше исечено на големи парчиња и оставено само во темница.

Годините минуваа, дрвјата ги заборавија своите соништа. Еден ден, маж и жена дошле во шталата. Таа родила и го ставила детето во јасли од првото дрво. Човекот претпочиташе да може да му направи лулка на детето, но ќе мора да се користат и овие креветчиња.

Дрвото, гледајќи ја убавината на детето и неговата чудност, ја почувствува важноста на овој настан, очекувајќи дека во себе го чува бесценетото богатство на сите времиња. Години подоцна, група луѓе се качуваат на рибарски брод направен од другото дрво.

Еден од нив бил уморен и отишол да спие. Додека пловеле по водата, се кренала голема бура и дрвото сфатило дека не е доволно силно да ги заштити луѓето. Луѓето го разбудиле човек што спиеел; тој станал, и рекол: „Мир“ и бурата стивнала. Тогаш дрвото сфатило дека носи крал над кралевите.

Конечно, некој дошол и го земал третото дрво. Се носеше низ улиците додека другите луѓе се потсмеваа на човекот што го носеше. Кога стигнале на местото, човекот бил прикован на дрвото и го кренале да умре на врвот на ридот.

Кога дојде неделата, дрвото виде дека е доволно силно да застане на ридот и да биде блиску до Бога, бидејќи Христос беше распнат на него. Пораката на оваа приказна: Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци.

Секое дрво го доби она што го сакаше, само не на начинот на кој го замислуваше тоа. Не секогаш знаеме што планира Господ за нас. Знаеме дека Неговите патишта (начини) не се наши патишта (начини), но Неговите патишта (начини) се секогаш најдобри.

АКТУЕЛНО

Се појави новата баба Ванѓа на Балканот – кај Марина се чека по три дена за сеанса

Илјадници луѓе од цел Балкан секојдневно пристигнуваат во селото Мијајлица кај Бојник, недалеку од Лесковац, со надеж дека ќе ги прегледа извесна Марина, за...

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот…Ниту една земја на светот...

Германски нобеловец го запрепасти светот: Ракот се добива од овие две намирници

Истражувањата довело до заклучок дека две намирници можат да имаат значително влијание врз создавањето на канцерогени материи во човечкото тело. Германскиот научник и добитник на...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...

ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА КОЈА НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАПАЛИ СВЕЌА – ДАЛИ МОЛИТВИТЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ: На сите ќе донесе 3 важни лекции за животот!

Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така – приказна која носи важни животни лекции! За молитвата, верата и исполнувањето на желбите… Понекогаш...
error: Содржината е заклучена!