„Вакцина пасош“: Без него нема да може да патуваме

Пандемијата ги затвори границите и патувањето ќе беде можно во најдобар случај само доколку патниците се подготвени за карантин. Со доаѓањето на вакцината, работите ќе се променат, но до кој степен? И што ќе значи „вакцина-пасошот“?

Првите вакцини против коронавирусот веќе се примаат во Европа, иако досега само во Велика Британија, и иако се поставува прашањето кога ќе пристигнат во посиромашните земји во Европа, по една година од пандемијата конечно постои трошка надеж дека животот ќе се врати во нормала. меѓутоа, вакцината нема да го избрише вирусот или влијанието на пандемијата врз нашите животи, а вакцината сега станува уште една варијабила што ќе го обликува секојдневниот живот на граѓаните.

Се очекува масовната вакцинација да го олесни преминувањето на границите и на крајот да ги релаксира ограничувањата што ги спречија луѓето да се движат во пандемијата, но тоа неизбежно ќе им наметне избор на граѓаните – да купат билет за слобода со вакцина или да ја продолжи агонијата на блокирање и карантин.

„Имунитетските пасоши“ беа споменати како концепт на почетокот на пандемијата, со образложение дека тие ќе им овозможат на луѓето кои на еден или друг начин стекнаа имунитет кон коронавирусот слободно да се движат. Со се поизвесното доаѓање на вакцината, идејата се модифицира – доказ за вакцинација е најдобриот имунитет.

Проблематична е валидноста на таканаречените „дигитални здравствени пасоши“ или „вакцина пасоши“, како што повеќе луѓе ги нарекуваат, бидејќи се уште не е официјално потврдено дека тие ќе се сметаат за средство за спречување на пренесување на вирусот преку границите.

Еуроњуз ја истражуваше оваа тема и ја контактираше Светската здравствена организација за конечно појаснување, но не доби одговор.

И покрај оваа финта, пасошите за вакцини полека се инфилтрираат во мејнстримот, а на крајот на ноември, една од австралиските авиокомпании објави дека само вакцинираните патници ќе можат да се качуваат на нивните летови.

Етичка дилема

Додека овие пасоши, од една страна, ќе служат за враќање на слободата на движење на граѓаните на кои таа им беше одземено со пандемија, од друга страна, се поставува и прашањето на етичноста поради потенцијална злоупотреба на личните слободи и приватноста.

Истражувачите кои се осврнаа на ова прашање го илустрираат проблемот со хипотетичка ситуација: замислете да ве замолат постојано да го откривате вашиот здравствен статус на јавноста, без разлика дали се работи за резултати од тест за коронавирус или вакцинација, за да можете да влезете во ресторан, црква или возило за јавен превоз.

Некои луѓе сигурно би можеле слободно да се движат, додека оние кои, да речеме, не се заразиле со вирусот, но не се вакцинирани, ќе им биде скратена слободата на движење.

Исто така, постои прашање за споделување лични здравствени податоци со трети лица.

Апликација што решава се

Дигиталниот проект „CommonPass“ до одреден степен може да ги реши проблемите што го попречуваат воведувањето на вакцина пасошите.

Апликацијата „CommonPass“ нуди безбедно споделување на здравствени податоци, а швајцарската непрофитна организација што го создаде „CommonPass“ истакнува дека целта на апликацијата е „да овозможи дигитални алатки за јавно добро“.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!