ВЕРНИЦИТЕ ПРАВААТ КАРДИНАЛНИ ГРЕШКИ А НЕ НИ ЗНААТ: 10 обичаи кои се косат со православието, НИКОГАШ НЕ ГО ПРАВЕТЕ ОВА

Кај нашиот народ се воспоставени многу обичаи кои воопшто не се компатибилни со христијанството!

Тие обичаи со години се вкоренети некои религиозни ставови, кои, всушност, воопшто не се точни. Бидејќи младите сè помалку разговараат со религиозните личности, тие генерално стекнуваат некои основни знаења за христијанството од нивните најблиски роднини. Меѓутоа, поради различни животни и политички околности, односот кон религијата и вистинските вредности е променет, па многу црковни правила се толкуваат погрешно.

ПОСНА И МРСНА СЛАВА
Вистина е дека празничните денови не се ниту мрсни, ниту посни, но деновите во кои паѓаат можат да бидат мрсни или посни. Во зависност од тоа кој ден паѓа празникот, се приготвува такво празнично јадење.

На пример, ако една година Ѓурѓовден се падне во четврток, се подготвува мрсен оброк, бидејќи четврток е мрсен ден. Од друга страна, има празници кои се секогаш посни, бидејќи паѓаат во време на голем пост.

ПЧЕНИЦА НЕ СЕ ПОДГОТВЕНА ЗА „ЖИВИТЕ СВЕТЦИ“
Вистина е дека сите светци се живи, бидејќи во Бога никој не може да биде мртов – Бог е Бог на живите, а не на мртвите. Погрешната практика веројатно настанала поради фактот што житото се подготвува и за помен на починатите роднини. Во двата случаи, зрното претставува жртва на Бога и ја симболизира православната вера во општото Воскресение.

Таа жртва му се принесува на Бога во името на светецот или покојникот чие име се споменува тој ден, или тој спомен. Дали станува збор за светец кој живеел и умрел, или никогаш не поминал низ биолошка смрт, како Архангел Михаил или Свети Илија, на пример, не прави разлика во поглед на жртвите што му се принесуваат на Бога (празнична торта, пченица и вино).

За жал, и покрај предупредувањето на Црквата против овој вид погрешна практика, многумина продолжуваат да го прават тоа на свој начин бидејќи „тоа го правеа татковците и дедовците“.

КЛЕКНУВАЊЕ Е РИМОКАТОЛИЧКИ ОБИЧАЈ, А КЛАЈНАЊЕ Е МУХАМЕДАНСКИ ОБИЧАЈ
Вистина е дека Мухамеданите ја усвоиле од христијаните практиката на обожавање на Бога, допирајќи го челото до земјата. И оние христијани кои живееле во таа средина каде што се појавил мухамеданството во VII век – од православните христијани од Блискиот Исток.

Црквата го вовела правилото (канон XX, на Првиот Вселенски Собор) дека на неделните литургии, како и на сите Литургии меѓу Велигден и Педесетница , задолжително е да се стои. А тоа црковно правило е воведено поради вообичаената практика на православните да ја изразуваат својата посветеност и љубов кон Бога со клекнување и клањање (голем дар, голема метанија).

Оваа заблуда на многу православни се појавила поради несреќниот факт што никогаш не биле во црква освен во недела (кога не клечат и се поклонуваат), а честопати само двапати годишно (на Велигден и Божиќ), па не ни имале можност да се запознаат со сите форми на изразување на православната духовност.

НЕ Е ПОТРЕБНО ДА ПОСТИТЕ, ЗАТОА ШТО ГРЕВОТ НЕ ВЛЕГУВА ВО УСТАТА, ТУКУ ИЗЛЕГУВА ОД НЕА
Точно е дека гревот не влегува во устата, но не смееме да го злоупотребуваме тој цитат од Светото писмо како изговор за нашата неподготвеност и немање волја да се бориме против уживањето во храната. Целта на постот е борба против гревот, а тоа ја вклучува и борбата против телесните желби.

Телесните желби, пак, најлесно се потиснуваат со јадење посна храна, за што сведочи 2000-годишната традиција на црквата. Откажувањето од угодувањето на стомакот има двоен ефект: Прво. тоа е наша жртва на Бога; Второ тоа е средство за гасење на телесните страсти. Затоа се вели дека постот е едно од двете крила кои го воздигнуваат човекот кон Бога (другото крило е молитвата).

СВЕШТЕНИКОТ ЈАДЕ МРСНО ВО ПОСТ, ЗОШТО ЈАС БИ ПОСТЕЛ?
Вистина е дека сите луѓе се грешници, вклучително и свештениците. Дури и ако лично сме потврдиле дека некои од нив не ги почитуваат црковните заповеди за постот, тоа сепак не ослободува од личната одговорност за непочитување на црковните заповеди.

Зарем Адам, откако ја прекршил заповедта за пост, не се обидел да ја префрли вината на Ева, велејќи: „таа ми даде нешто од дрвото, а јас го изедов“ (Битие 3:12)? Знаеме дека Бог не прифати такво објаснување, бидејќи секој од нас има слобода на избор – дали да оди по погрешен или вистински пат. Одењето по погрешен пат следејќи други луѓе, користејќи ги како изговор за вашите грешки, е катастрофално.

НИШТО НЕ ЗГРЕШИВ, ЗАТОА НЕ ОДАМ ВО ЦРКВА
Вистина е дека сите паѓаме во грев и дека најлошата можна форма на гордост е претпоставката дека сме без грев. Светите отци сведочат дека вистинскиот пат на покајанието започнува кога ќе сфатиме дека бројот на нашите гревови е еднаков на бројот на зрната песок во пустината. Оние кои мислат дека гревовите се само оние наведени во 10-те Божји заповеди, прават голема грешка.

Самиот Спасител ни кажа дека гревовите вклучуваат грешни мисли (на пр. Матеј 5:28). Истата заблуда се јавува дури и кај оние што одат во црква. Свештениците сведочат дека луѓето им приоѓаат на исповед и велат: „Оче, немам што да признаам оти не сум згрешил.“ Во православието најлошиот грев е непокајаниот грев. Како може тој да се покае за своите гревови кој мисли дека ги нема? Затоа е многу опасна претпоставката дека сме безгрешни.

ТАКА БЕШЕ СУДЕНО
Точно е дека верувањето во судбината, како нешто што е однапред „напишано“ за човекот и што тој не може да го избегне, е спротивно на православното верување во слободата на човечката волја. Различни пагански религии, вклучувајќи ги и старите Грци, Мухамеданци и Протестанти, верувале во судбината како нешто предодредено за човекот.
Кај нашиот народ, оваа заблуда најверојатно се вовлекла преку мухамеданството. Слободната волја и слободата на избор што ја има човекот е еден од Божјите дарови за човекот. Православието нè учи дека човекот е творец на неговата судбина. За човек ќе биде како што одлучил, врз основа на одлуките што ги донел сам, по своја слободна волја.

НА ЦРВЕНОТО ПИСМО НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРАВИ НИШТО
Вистина е дека заповедта на црквата да се прославуваат големите празници подразбира оставање на секојдневната работа зад себе, но за да има време да се оди во црква на светата Литургија. Седењето дома поради „црвеното писмо“ (неодамна и со болдирано), а не одењето на богослужба е злоупотреба на црковната заповед, и е само изговор за мрзеливост.

ТАТКО НЕ МИ ПРЕДАЛ СЛАВА, ЗАТОА НЕ СЛАВАМ
Вистина е дека официјалниот чин на предавање на славата не е услов за да се почне со славење. Единственото нешто што е потребно за да започнеме со тоа е – добра волја. За жал, причината за оваа заблуда е барањето „изговор“ пред себе, па дури и пред Бога, за негрижата и немањето волја за практикување на православниот начин на живот.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!