Вистинска приказна! Монасите од Света Гора само што ќе те видат знаат како се викаш и со што се занимаваш

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци! Еднаш...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...

ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА КОЈА НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАПАЛИ СВЕЌА – ДАЛИ МОЛИТВИТЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ: На сите ќе донесе 3 важни лекции за животот!

Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така – приказна која носи важни животни лекции! За молитвата, верата и исполнувањето на желбите… Понекогаш...

ФОТО: Денес има 62 година и работи како секретарка- Како изгледа Пипи Долгиот Чорап која од 8 годишна возраст стана ТВ икона

Актерката Ингер Нилсон ја глумеше позната Пипи Долгиот Чорап и истоимениот филм и серија, кои беа емитувани во 1969 и 1970 година. Легендарната приказна за...

Еден од ретките луѓе кои имале можност да разговараат со монасите на Св. Гора, белграѓанецот Ненад Андриќ ја собрал мудроста, часовите и пророштвата на монасите и свештениците за време на десет години дебнење на светата планина и ги претворил во две книги: “Пеш низ Светата Планина” и “Средби со светите старци”.

Како што објаснува Андриќ, постојат различни монаси, високообразовани, сопственици на успешни светски компании во Свети Гора, но и оние со скромно образование: “Сите тие се духовно возвишени, чисти, едноставно размислуваат. Ме фасцинира одново кога доаѓам со група, а монахот вели: “Седни, брате Перо”, го погоди неговото име, професија и второ, трето. И вели:

“Што мислиш, брате, треба да ги затегнеме гредите во оваа ќелија?” Се сврте кон градежниот инженер, го гледа за прв пат и знае се за него. Во посебно сеќавање на Андриќ му останал манастирот Есфигмен.

“Ми рекоа дека јадат мали деца таму, но ме пречекаа со голема љубов. Бев зачуден кога запознав неколку наши монаси од Србија”, вели Андриќ, додавајќи дека живеат во непријателска средина, но не од околните манастири, туку од надворешниот свет.

Најмногу во неговите книги и знаења е снимената мудрост на оние вистински испосници, кои живеат надвор од манастирот, во исповед високо во карпите, без она што го сметаме за суштинско за животот. Тие постојано се молат за своите, но и за спасението на светот.

Интуицијата извајана од долготраен суб-бизнис живот е доволна за да погодат како се вика некој, што прават и со што се занимаваат вели Андриќ.

(stil.kurir.rs)

АКТУЕЛНО

Се појави новата баба Ванѓа на Балканот – кај Марина се чека по три дена за сеанса

Илјадници луѓе од цел Балкан секојдневно пристигнуваат во селото Мијајлица кај Бојник, недалеку од Лесковац, со надеж дека ќе ги прегледа извесна Марина, за...

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот…Ниту една земја на светот...

Германски нобеловец го запрепасти светот: Ракот се добива од овие две намирници

Истражувањата довело до заклучок дека две намирници можат да имаат значително влијание врз создавањето на канцерогени материи во човечкото тело. Германскиот научник и добитник на...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци! Еднаш...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...
error: Содржината е заклучена!