ВНИМАНИЕ СО ПАРАЦЕТАМОЛ: Го оштетува црниот дроб и не треба да се комбинира со овој лек

Најважно е да се запамети дека максималната дневна доза за возрасни е 4 g и не смее да се надминува.

Тоа е сезона на вируси кои заедно со сите други симптоми со себе носат и треска. Бидејќи парацетамолот е најчесто користениот лек за треска, добро запомнете ги овие седум совети, особено кога се во прашање децата. Парацетамолот е единствениот лек кој може да се користи за време на бременост и доење, како благ аналгетик и антипиретик, секако со правилно дозирање и рационална употреба.

Не земајте на малку покачени температури
Зголемената телесна температура е природен начин за одбрана на телото и не треба веднаш да се намалува. Кај возрасните, се препорачува да се спушти кога температурата се искачува над 38,5 ° C под пазувите, но кај ризичните групи (стари лица, исцрпени пациенти, лица со ослабен имунитет) може да се спушти уште на 37,5 ° C. Се препорачува да се користи стандарден физички метод – облоги со млака вода (не алкохол) и земање антипиретици во соодветна доза.

Лек на избор кога детето има треска
Покачената температура кај децата се смета за повисока од 38 ° C под пазувите или 38,5 ° C ректално. Но, новите упатства како критериум за намалување на температурата не ја ставаат измерената вредност во преден план, туку препорачуваат следење на изгледот и расположението на детето, па температурата може да се спушти и пред да се достигнат наведените вредности, доколку на пр. детето се онесвестува и престанува да зема течности дури и ако е раздразливо, уморно и поспано. Парацетамолот се дава во соодветна форма и со строго почитување на пропишаните дози според возраста или телесната тежина. Посетете лекар ако вашето дете има температура повисока од 40 ° C.

Комбинација на аналгетици
Секогаш се комбинираат лекови од различни групи, односно оние кои имаат различни механизми на дејство, како парацетамол со трамадол (лек за силни болки, само по препорака на лекар). За да се намали температурата кај децата, родителите често прашуваат дали да дадат парацетамол или ибупрофен.

Важно е да се знае дека двата лека не смеат да се даваат истовремено. Се препорачува прво да се даде парацетамол, а доколку нема ефект од 1 до 4 часа, заменете го со ибупрофен во следната доза. Таквата, наизменична администрација на парацетамол и ибупрофенак кај деца се препорачува само во случај ефектот да не може да се постигне со еден лек.

Важно е правилното дозирање
На пазарот има парацетамол во различни дози и во различни форми, па затоа е можно да се избере соодветен лек за секоја возраст и тежина. Општото правило за дозирање на парацетамол е 10-15 mg / kg телесна тежина, а интервалот помеѓу поединечните дози не треба да биде пократок од четири часа.

Најважно е да се запамети дека максималната дневна доза за возрасни е 4 g и не смее да се надмине (во некои земји на ЕУ максималната доза на парацетамол е намалена на 2,4 g, а како мерка на претпазливост, поради можноста за злоупотреба и нерационална потрошувачка повторно е повлечена од пазарот.во аптеките).

Можни негативни ефекти
Иако е добар и безбеден лек во рационална употреба, парацетамолот може да предизвика сериозно оштетување на црниот дроб при високи дози. Неодамна имавме можност да следиме написи во медиумите за опасностите и ризиците од употребата на парацетамол, особено загриженоста на британските педијатри и фармацевти бидејќи родителите често им даваат на децата парацетамол сирупи премногу често и во високи дози, понекогаш кога лекот не е потребен. воопшто.

Се купува без рецепт, но…
Парацетамолот е достапен без рецепт во аптеките, а некои форми и дози во т.н. специјализирани продавници. На пазарот има околу 30 препарати кои содржат парацетамол или како единствена состојка или во комбинација, а доаѓаат под различни заштитени имиња, односно имиња на производителите, па поради неинформираност може да дојде до непотребно и штетно дуплирање на терапијата.

Консултацијата со специјалист е неопходна за да се избегнат непријатни несакани ефекти и да се избере вистинскиот лек во вистинската доза, во зависност од состојбата на пациентот и видот и интензитетот на болката.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!