Водата од овој манастир прави чуда: Неподвижни прооделе, слепи прогледале, неми прозбореле!

Чудотворната вода на манастирот Ѓунис во нишката епархија, прави чуда. Со неа немите прозборуваат, неподвижните проодуваат.

Легендата со настанувањето на манастирот познат по чудата се поврзува со дамнешните времиња и појавувањето на Мајката божја и изворот на местото каде е манастирот.

Богородица прикажала 13-годишно девојче под кое се отворил изворот на лековитата вода. Мајката Божја го благословила изворот кој денес лекува многумина и му рекла на детето да пренесе на сите на местото да се изгради црква.

Оваа легенда потекнува од 1898. година.Водата им помогнала на болни, неподвижни, неми, несреќни, слепи.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!