Го отвориле гробот на Исус после два века: „Ми се тресеа колената!“ – погледнете како изгледа тоа!

За првпат во последните два века, научниците откриле место за кое христијаните веруваат дека е гробот на Исус Христос, во црквата Светиот гроб во Ерусалим.

Поминаа четири години откако конзерваторите го отвориле Исусовиот гроб за првпат после повеќе од два века. Гробот на Исус, односно неколку метри висока и широка мраморна едикула, неколку децении бил заштитен од распаѓање со метална конструкција. Во него се собрани мермерни блокови од времето и влијанието на илјадници аџии и туристи.

Исусовата слика може да се види во тесниот дел од просторот под поместената плоча. Најдени се и некои материјали кои биле анализирани. За реконструкција биле задолжени грчи експерти, а целиот процес за потребите на документарниот филм го сними „National Geographic“.

„Отворањето на гробницата ќе им овозможи на експертите единствена прилика да ја испитаат оригиналната позадина на најсветото место во христијанството“, објавила тогаш медиумската куќа. „Морам да признаам дека ми се тресеа колената“, рекол Фред Хиберт, постојан археолог на списанието.

Едикулата, која се наоѓа под куполата на црквата изградена на местото каде што, според христијанската традиција, била пештерата во која било положено телото на Исус, ќе се расклопи и повторно ќе се состави за време на реновирањето.

Биле заменети само екстремно слаби или скршени делови, мермерните плочки биле исчистени и сочувани, а структурата била зајакната. Делата биле финансирани од трите главни христијански дономинации кои ја водат базиликата на Светиот гроб (католици, православни и ерменски христијани).

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!