Дали знаете колку чини 1 килограм талиум од рудникот Алшар на светскиот пазар?

За рудникот Алшар е пишувано многу. И во сите статии, но и во написите на најрелевантните списанија и научни трудови, овој рудник е запишан како единствено наоѓалиште во светот на лорандит и талиумот според чистотата и по најголемо количество.

Всушност, се пишува дека не сме ни свесни какво богатство поседува Македонија. Алшар е антички рудник лоциран на јужниот Балкан, на планината Кожув, Македонија.

Лорандитот има потенцијал да ни овозможи да ги разбереме работењето на сонцето. Научна фантастика или реалност? Велат дека има тајна која не е помала од тајната на универзумот. Дека го чува одговорот на силата на сонцето. Ова не е последниот блокбастер на Спилберг.

Се смета дека Лорандитот има потенцијал да ја разоткрие т.н. „неутронска сложувалка“. Со тоа што служи како геохемиски детектор за невроните, лорандитот може да ја потврди или побие теоријата на стандарден сончев систем, велат физичарите. Едноставно кажано – дозволете ни да го разбереме работењето на сонцето.

Османлиите кои владееле со полуостровот до почетокот на 20 век го нарекоа Мајдан кој исто така го носи името на најблиското село. Тие истражувале злато. Но, тие не беа првите. Според некои, рудникот постои повеќе од 5.000 години.

Има осум влезови, од кои два минуваат низ ходниците што се протегаат до 6 километри и имаат патеки со кобалт-камен поставени таму од страна на Османлиите. Рудникот е затворен со децении.

Некои медиуми ја раскажуваат приказната дека кон крајот на 1970-тите, македонската влада одржала тајна седница на барање на сојузните власти на поранешна Југославија да одлучи дали да признае „голема моќ“ за истражување на вселената во Алшар.

Во раните 20-ти век, елитните универзитети од Будимпешта, Виена и Прага истражуваа досега непознати минерали од рудниците.

Денес, луѓето од околните села служат како водич за „мистериозните“ странци кои го посетуваат рудникот. Тие одат во рудникот за да соберат минерали. Приказните се обвиткани со фантазија.

Со текот на целата мистерија, факт е дека Алшар е единствената позната точка на планетата која содржи најчист лорандит (талиум кристал), минерал со потенцијално големо значење во физиката.

Талиумот е забележан и во Бразил, Кина и Русија, но ни од далеку како овој кај нас. Според грубите проценки, рудникот може да има резерви до 40 тони лорандит. Според количеството руда во рудникот, се проценува на околу 1,5 милијарда евра.

Според досегашните сознанија, во “Алшар” има најмалку 500 тони талиум, кој се наоѓа во лорандитот. Вредноста на килограм талиум на светските берзи е околу 5.000 евра.

Целиот текст прочитајте го на овој ЛИНК

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!