Двегодишно девојче на вештачко дишење заради полнач

Состојбата на двегодишно девојче од Земун која претрпе електричен удар е сè уште тешка.

Несреќи предизвикани од допирање на полначот и електричен удар се многу ретки. Кога полначот за телефон се претвора во потенцијална опасност?

Двегодишно девојче кое претрпело електричен удар е во животна опасност и е на интензивна нега во Институтот за мајка и дете.Таа се наоѓа на апарат за за вештачко дишење, а работата на виталните органи е стимулирана од лекови.

“Состојбата не се влоши од моментот на прием, сепак, прогнозата и исходот на оваа состојба е многу неизвесна дури и на долг рок, вели д-р Снежана Ристиќ – раководител на педијатрија во Институтот за мајка и дете.

Несреќи предизвикани од допирање на полначот и електричен удар се многу ретки. Тие ги нарекуваат случајни повреди и заради нив, една или две деца секоја година доаѓаат во Институтот. И успехот на лекарот е половичен, сè зависи од повредата, а последиците се лекуваат”, вели д-р Ристиќ.

Изгорениците најчесто се третираат, а не само тоа, постојат системски ризици од електричен удар што поминал низ целото тело. Најстрашните и најопасните последици што ги гледаме се оштетување на мозокот, односно централниот нервен систем – посочува д-р Ристиќ. Живееме опкружени со домашни апарати во стари куќи и станови. Нема регулативи за кои е потребен периодичен преглед на инсталациите.

Ако инсталациите се неисправни, приклучоците за секој уред и за некое лице се исто така неисправни, дури и кога ќе го вклучиме полначот, уредот што ги брка комарците … А дали таквите уреди се исто така опасни?

Може да биде опасно, особено ако не се со соодветен квалитет, т.е. ако не се сертификувани. Кај нас не инсталираме уреди за преднапонска заштита кои испраќаат вишок електрична енергија на земја – вели Миомир Костиќ, професор на Електротехничкиот факултет, експерт за домашни инсталации.

Опасно е кога грми, исклучете ги уредите со метално куќиште. И струјата е опасна кога грми. Добро е да ги исклучите апаратите пред да грми, бидејќи молњата веројатно ќе ги спржи и нема поправки. Најважно за една личност не е да биде покрај уредите што имаат метално куќиште.

Дали има заштита? “Има, така што луѓето да не бидат покрај електричен шпорет, бојлер, машина за перење за време на грмежи – вели професорот Костиќ. Според него, телевизорите и компјутерите не треба да бидат опасни, затоа што имаат изолационо куќиште. „Сепак, тие самите можат да бидат оштетени и тогаш е добро да ги исклучите и да не ги користите”, истакна професорот Костиќ.

Мобилен телефон и грмотевици – постојат тврдења дека мобилните телефони се безопасни, затоа што кога ги носиме, тие не се вклучени, а батеријата наводно е заштитена од молња. Врз основа на податоците што ги имам, не можам да кажам дека има толку безопасни уреди и не знам колку се опасни – вели професорот Костиќ.

Порано живеевме без тие уреди, а фактот дека луѓето не можат да живеат без нив сега е опасна навика во одредени ситуации, вели професорот Костиќ. Едноставно ризикувате и ако го исклучите вашиот мобилен, громобранот ја штити зградата, а електричниот шок доаѓа преку електричните струи до штекерот во ѕидот. Ниту заземјувањето, ниту прекинувачите на струја не се апсолутна гаранција. На крајот на краиштата, во светот дневно има осум милиони громови.

Веројатноста да добиете седмица на лото е помала отколку да ве удри гром. Овие се црни статистики и верувања, тргнете се и исклучете го апаратот во близина. Струјата е опасна, не убива напон, туку количината што минува низ телото, а тоа зависи од многу работи.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!