ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ГЕРАСИМ: Верувањето вели – ако му ги упатите овие зборови, се ќе Ви тргне на подобро!

Денеска го славиме празникот посветен на преподобниот Герасим Јордански, светец кој и денес го земаат за пример на сите поради неговата посветеност.

Герасим Јордански бил важен светец. Најпрвин се подвизувал во Тиваида, Египет, а потоа се преселил во Јордан, каде што основал семејство со околу 70 монаси, кое постои и денес. Герасим поставил посебен устав за својот манастир. Тој бил пример за сите. Покрај чесниот пост, не јадел ништо друго освен причест.

Една од приказните од животот на овој светител се однесува на неговата средба со лав кога го слушнал како рика затоа што му се заглавил трн во шепата.

Герасим без страв му пријдел и му го извадил трнот од шепата на ѕверот. Лавот го следел до манастирот и таму живеел со светителот до неговата смрт.Легендата вели дека кога Герасим умрел, ѕверот умрел од тага за него.

Според верувањето, на овој голем и почитуван светител денеска му се кажува следнава молитва, која, како што велат, со искрено молење го менува животот на подобро:

„Како пустински жител и во тело на Ангел и чудотворец, ти се покажа како богоносен отец наш Герасим. Со пост, бденија и молитви прими небесни дарови, исцелувајќи ги болестите на оние кои со вера доаѓаат кај вас.

Слава на Оној што ти даде сила, кој те прослави и кој преку тебе дарува исцелување на сите. Амин!“

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!