Денес е СOБОР НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: На ВТОРИОТ ДЕН БОЖИК, заради здравје и мир, верниците треба да направат ЕДНА РАБОТА!

Денеска е 8 јануари, вториот ден на Божик и празник наречен Собор на Пресвета Богородица.

Соборот на Пресвета Богородица се празнува на вториот ден од Божик. Тогаш христијанската црква се поклонува на Пресвета Богородица. Оваа прослава се нарекува „собор“, затоа што на тој ден се собира целото свештенство со народот да ја слави Богородица и затоа што се празнува на три дела.

На тој ден, источните мудреци, предводени од ѕвездата на враќањето, дојдоа во Витлеем да му се поклонат на Господа. Царот Ирод тогаш наредил да бидат убиени сите деца во Витлеем.

Меѓутоа, гледајќи ги овие намери, Бог го испрати својот ангел да му се појави на Јосиф на сон и му нареди да побегне во Египет со Богородица и Младенецот, по што Јосиф и го направил тоа.

Кога дошле во Назарет, се исполнија зборовите на пророкот: Еве, Господ, седнат на облак, ќе дојде во Египет. И денес во стариот Каиро е прикажана пештерата во која живеело светото семејство,

а во селото Матареа кај Каиро е прикажано дрво под кое почивала Пресвета Богородица и Господ Исус, под кое чудотворниот извор на вода сега тече.

Верниците на овој ден ги кажуваат овие зборови за здравје и мир во текот на целата година: Со твоето раѓање, Христе Боже, засвете светата светлина на богопознанието, зашто во таа светлина се учат оние што им служат на ѕвездите,

да Ти се поклонуваат, Сонцето на правдата, и да Те спознаат Тебе од висините на истокот, Господи, слава тебе!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!