ДЕНЕС СЕ СЛАВИ СВЕТОТО СЕМЕЈСТВО: Обичаите траат до ден денес – се верува дека носат среќа на целото семејство

Православните верници денеска го слават преподобниот Ксенофонт, Марија со чедата.

Преподобните Ксенофонт и Марија биле угледни и богати граѓани на Константинопол и живееле во V век. Приказната вели дека тие биле големи христијани и дека целото свое внимание го посветиле на воспитување на нивните синови – Јован и Аркадиј, во ист дух.

Меѓутоа, кога нивните деца пораснале, семејството го погодило голема несреќа – бродот со кој Џон и Аркадиј отпловиле за Бејрут, каде што требало да го продолжат своето образование, го зафатил големо невреме.

Момчињата биле спасени, но брановите ги исфрлиле на различни брегови, па и двајцата мислеле дека другиот е убиен. Бидејќи браќата биле многу приврзани еден за друг, од тага и двајцата решиле да се замонашат и да најдат утеха во својата вера за нивната болка.

Од друга страна, Ксенофон и Марија мислеле дека и двата сина им се удавиле. Обземени од тага, по две години отишле во Ерусалим да им се поклонат на светителите. Случајно, тоа било во исто време кога Џон и Аркадиј дошле во овој град.

И така, според приказната, во Ерусалим се случило големо чудо и семејството повторно се соединило. Прво се сретнале Јован и Аркадија, а потоа со нив се сретнале Ксенофон и Марија. Пресреќните родители тогаш сфатиле дека децата се најголемото богатство што човек може да го има и целото свое богатство го поделиле на сиромашните, па и тие се замонашиле.

Празник кој го поврзува семејството
Членовите на ова чесно семејство живееле посветени на Бога до крајот на својот живот. Денес, нивниот празник е празник на секој дом во кој владее мир и хармонија и во кој врските на љубовта ги поврзуваат родителите и нивните деца.

Кај нас постоел обичај кој на некои места опстојал до денес, каде што семејствата заедно одат во црква и палат свеќи – родителите на Ксенофон и Марија, а децата на Јован и Аркадиј. Секој треба да се моли за здравје и остатокот од денот да го помине заедно во шетање и дружење.

Се верува дека членовите на тоа семејство ќе имаат среќа во текот на целата година.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!