Десет знаци кои предупредуваат на згрутчување на крвта кои не треба да се игнорираат – веднаш на лекар

Згрутчување на крвта се случува кога мала количина на крв ја менува својата течна состојба во поцврста за да го заштитат телото во случај на крварење.

Тие обично не прават никакво зло на вашето здравје, но кога крвните згрутчувања се појавуваат во длабоките вени, тие можат да бидат крајно опасни. Ова се најистакнатите знаци на кои треба да обрнете внимание, за да ги препознаете симптомите на длабока венска тромбоза.

10. Забрзано чукање на срцето
Ако имате крвни згрутчувања во белите дробови, може да почувствувате треперење во градите. Во овој случај, тахикардија може да биде предизвикана од ниско ниво на кислород во вашите бели дробови. Како резултат на тоа, твоето срце се обидува да го надомести недостатокот и почнува да чука побрзо и побрзо.

9. Недостаток на здив
Ако ненадејно сфативте дека многу тешко земате длабок здив, тоа може да биде симптом на згрутчување на крвта во белите дробови, што се нарекува пулмонална емболија.

8. Кашлање без никаква причина
Ако понекогаш имате неочекувани напади на суво кашлање, како и недостаток на здив, зголемена срцева фрекфенција и болка во градите, може да биде пулмонална емболија.
7. Болка во градите
Ако се чувствувате болки во градите кога длабоко вдишувате, тоа може да биде еден од симптомите на белодробна емболија.

6. Црвена или темна промена на бојата на ногата
Црвени или темни дамки на вашата кожа кои се појавуваат без причина може да бидат симптом на згрутчување на крвта во вашата нога. Вие исто така може да чувствувате пецкање и топлина во оваа област, па дури и болка, додека ги истегнувате прстите нагоре.

5. Болка во раката или нозете
Болката од згрутчувањето на крвта лесно може да се замени за мускулен грч, но таква болка почесто се случува кога одите или ги протегате нозете нагоре.

4. Отекување на екстремитет
Ако сте одеднаш забележавте дека еден од вашите глуждови е надуен, тоа може да биде предупредувачки симптом. Оваа состојба се смета за итен случај, бидејќи згрутчувањето може да се ослободи во која било минута и да достигне еден од вашите органи.

3. Црвени ленти на вашата кожа
Дали забележавте дека црвените ленти одеднаш се појавиле по должината на вашите вени? Дали чувствувате топлина кога ги допирате? Ова можеби не е нормална модринка и ви треба итна медицинска помош.

2. Повраќање
Повраќањето може да биде знак дека има згрутчување на крвта во стомакот. Оваа состојба се нарекува мезентерична исхемија и обично е поврзана со силна болка во абдоминалната област. Ако цревата не добиваат доволна доза на крв, исто така може да почувствувате гадење и дури да имате крв во столицата.

1. Делумно или целосно слепило на окото
Безболно губење на видот во едно од вашите очи е обично знак на оклузија на централната ретинална артерија. Се смета за сериозна медицинска вонредна состојба, особено ако имате дополнителни симптоми како вртоглавица и проблеми со одржување на рамнотежата.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!