Детето е благослов и среќа- не е машко или женско, туку дете

Беше Јануари. Јас бев девојче. Во селото на баба ми се чекаше принова. Некаде пред зори слушнав: „Таа се породи. Машко. Синче. Здрав и напреден“.

Сите во селото рекоа: „Ако, машала, само нека биде прво машко. И така, започна годината. Ќе биде родна“. Се прашував каква ќе беше годината ако се родеше мало девојче. Девојченце како мене. Дали би била сушна и несреќна? Полна со лоши вести?

Јануари 2015 година. Го чекав седум години. Чекав и си замислував како ќе изгледа нашиот живот. Само да се родам живо и здраво дете. По 15 дена во болница, мојата ѕвезда пристигна дома. Во бело креветче, јорган во циклама боја. Таа бела, нежна, надоена, спие.

На вратата се појавува свештеник, со света вода. „Еве за добредојде. Денес е голем ден за нас. Таа дојде кај нас. Ја добивме по долгогодишно чекање“, рече сопругот. Свештеникот гледа во креветчето, во тоа бело лице.

Се прашував каква ќе беше годината ако се родеше мало девојче. Девојченце како мене. Дали би била сушна и несреќна? Полна со лоши вести? „Што е ? Момче ли е? ” Се погледнавме со маж ми и рековме: “Не, тоа е девојче”.

Свештеникот рече: “Ох, девојка. Следната година ќе биде син.” Моето воспитување во тој момент не ми дозволи нешто повеќе да кажам. Тој зеде половина од босилекот, натопена во вода, и прсна по креветот. Таа се разбуди. Плачањето стана гласно како да сака целиот свет да ја слушне.

“Јас сум девојка. Гласна сум. Јас сум здрава. Им вредам на мама и тато. Јас сум достојна за светот. Го ценам Бог кој го претставуваш. ” Свештеникот рече: “Ох, девојка. Следната година ќе биде син. ”

Јaнуари 2017 година. Во Универзитетскиот клинички центар, шест бебиња се родени во ноќта од 31 декември до 1-ви јануари. Лекарот не ја пропуштил можноста да се смести пред микрофонот и да рече: “Во изминатите 24 часа се родиле шест бебиња и, за среќа, шест момчиња”.

За среќа, шест момчиња? За среќа, шест! За среќа! Дали можеби сакаше да рече дека шест момчиња се родени, за среќа, здрави и напредни, на радост на сите нас, родители? Можеби таа не сакаше да звучи вака. Можеби мислеше поинаку. Можеби таа беше збунета.

Знаете, јавно изговорен збор има тежина. Јавно изговорен збор може да повреди и понижи. Јавно изговорен збор може да предизвика критика. Ако не сте во можност да зборувате јавно, тоа не е проблем, само оддалечете се од камерите. Има луѓе на кои им се плаќа да даваат изјави и да не зборуваат глупости.

Јас само ќе ви кажам една работа. Сите мои години беа тажни без неа. Секоја Нова Година што ја имам со неа е плодна, среќна, исполнета со радост, смеа. Мојата девојка го исполни мојот живот до крај. Толку многу сум среќа. Јас сум среќна само таа да биде здрава.

Детето е среќа. Не битно дали е машко или женско, дете е! Единствената несреќа се балканските корени!

Извор:Lajkaj.com

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!