Доѓаа без деца, а се враќаа со деца во раце: Мештаните веруваат во чудотворната моќ на ова светилиште!

Свештеникот Александар и неговиот татко добија дете по искрена молитва во малата црква во селото Стрмостен.

Дека Божјите чуда навистина се случуваат и дека искрената молитва навистина има посебна моќ, најдобро докажува примерот на свештеникот Александар Аранѓеловиќ и неговата сопруга, кои долги години се мачеа да имаат деца, но немаа успех.

Меѓутоа, кога владиката го испратил да служи во црквата Свети Петар и Павле во селото Стрмостен на брегот на реката Ресава и кај Деспотовац, сè се променило.

– Секоја црква сама по себе е света, а од нас зависи колку ќе веруваме во чуда што ќе се случат. Стигнав на ова место во декември 2016 година, со сопругата се помоливме за прославување и нашата Николина се роди минатата година во месец април, токму на празникот Цветовите кога и јас бев ракоположен за ѓакон. Наследници добија и моите колеги кои дојдоа како мене, млади и без деца.

Со молитвите на светите апостоли Петар и Павле, на кои им е посветена црквата, се случија чуда. Светилиштето во кое се молеше оваа млада брачна двојка е вистински дом Божји, каде што мештаните со задоволство доаѓаат.

– Мора да се види и доживее. Црквата не зрачи со никаков луксуз, но всушност е прилично едноставна. Многу работи кои се наоѓаат овде бараат инвестиции, замена и многу повеќе, но самото тоа зрачи со хармонија, мир и благосостојба.

И тоа е она што всушност ја прави посебна , вели тој. И жителите на селото Стрмостен веруваат во чудотворната моќ на овој храм и тврдат дека таму „има нешто“.

– Кој и да дојде во оваа црква, после тоа се ожени многу брзо, а животот почнува да се подобрува. Неколку свештеници од оваа црква станаа успешни родители. А, благодарение на силите на овој голем светител и апостолите Петар и Павле, нашите училишта и градинки се полни“ , велат мештаните.

Во околината на оваа црква се наоѓаат прашумата Винатовача и пештерата Ресава.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!