Драма на 35-годишна жена: Me задеваат затоа што сум стара мома, но подобро ми е сама

Многу луѓе ме прашуваат зошто 35 години се уште не сум мажена и не барам маж. И јас им се потсмевам на нивните прашања, сакам да смислувам нешто смешно затоа што, да бидам искрен, не гледам никаква трагедија во моето „моминско“.

Само моите блиски пријатели ја знаат вистинската причина, а на прв поглед е толку тривијална што не се ни трудам да ја споделам со непознати. Вистината е дека татко ми ја претепа мајка ми.

Се плашев од него како оган, а имав и помлад брат кого морав да го заштитам и спасам. Тоа всушност ме спаси од сопствениот страв – грижата за брат ми.

Кога растев, често ја прашував мајка ми зошто не се разведува. Но, таа само замавна со раката, а нејзиниот лежерен однос кон малтретирањето на татко ми ме уби повеќе од самото тепање.

А најмногу и се „восхитував“ на баба ми – мајка ми на татко ми. Кога и кажав дека татко ми повторно ја претепал мајка ми, таа рече дека јас сум виновна и дека нема потреба да го провоцира.

Ја прашав како го испровоцира, а и баба ми мавташе со рака, мрморејќи нешто некохерентно. Смешното е што татко ми важеше за „грижлив сопруг“!

Да, не пиеше, остана дома, добро заработи. Сите мислеа дека е добра личност, апсолутно сите! На крајот на краиштата, мајка ми почина кога имав 14 години, а брат ми само 10.

Имаше рак на мозокот и повеќе од сигурен сум дека го доби поради системското малтретирање. Но, и тогаш татко ми не ја бараше вината во себе, а не ја бараше ниту неговата мајка.

За среќа, болеста не ја измачуваше премногу мама, само неколку месеци откако и беше дијагностицирана, таа почина. По нејзината смрт на сите им беше жал за татко ми. Кутриот, рекоа, останал вдовец со две мали деца.

Па, по многу кратко време на тато му здодеа без својата вообичаена жртва и го сврте својот мрачен поглед кон мене. Откако ме претепа една вечер, му ја фатив раката на брат ми и отидов кај баба ми по мајка. Среќа што таа не не избрка, а ни тато не се обиде да не врати назад.

Единствено добро што можам да кажам за него е што секогаш и даваше пари на баба ни за наша поддршка и не и станавме товар на старицата. Две години подоцна, татко ми повторно се ожени. И неговата нова сопруга била претепана и повторно сите мислеле дека тоа е нормално, вклучително и таа.

Еве зошто не сакам да се мажам: неодамна насилството во семејството стана нешто нормално. Се сеќавам кога се обидував да ја убедам мајка ми да го остави татко ми, таа ми раскажуваше „утешни“ приказни за тоа како сите живеат и како е „нормално“ твојот маж да те удира. Тато во никој случај не беше злобен и лош, неговиот карактер е само поинаков.

За жал, многу жени трпат и го толерираат шамарот на нивните сопрузи. Поради оваа причина повеќе сакам да уживам во мојата невиност: подобра самотија отколку да живеам под ист покрив со морално чудовиште кое е среќно само кога неговата сопруга е тепана и понижена.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!