Д-р Грујичиќ објасни: Зошто младите, кои немаат други болести, го губат животот од Ковид-19

Ковид-19 е најголема закана за старите лица и луѓето кои имаат некои хронични болести, но за жал, голем број млади, навидум сосема здрави луѓе починаа од корона вирус. Зошто се случува ова, објасни д-р Даница Грујичиќ како гостин на „TV Happy“.

– Како лекар, знам каде можам да очекувам компликации од моите пациенти и се подготвувам за тоа и правам сè за да избегнам компликации.

Не можам да разберам како се случува ова, колку млади починаа, кои наводно биле здрави пред тоа. Што ги одреди да умрат или да имаат екстремно тешка клиничка слика?

Мое длабоко убедување е дека ова е состојбата на нивниот имунолошки систем. Ако сега ретроградно ги анализираме сите овие луѓе, убедена сум дека ќе најдеме некаква форма на автоимуна болест.

Д-р Грујичиќ посочи дека во Србија во моментов постои епидемија на кардиоваскуларни заболувања, онколошки и автоимуни болести.

– Сега имаме млади жени кои, по еден, два, три спонтани абортуси, сфаќаат сами дека имаат автоимуна болест, а една пилула им е доволна за да се чувствуваат добро.

Сепак, луѓето се влечат по болниците или на никој не му зборуваат затоа што денес ги боли главата, утре ‘рбетот, задутре коленото, бидејќи тоа се крајно нетипични симптоми.

– Можам само да ја објаснам загубата на оние млади луѓе со автоимуно заболување што го имале, но не ни знаеле за тоа. Тоа е нешто што мора да не загрижува и на кое мора да работиме – рече таа.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!