Еве зошто ви пристигнува висока сметка за струја: Веднаш исклучете го овој уред – ќе ја преполови цената на половина

Покрај заштеда на пари, исклучувањето на уредот од струја е побезбедно во случај на грмотевици кога сите вклучени уреди се изложени на ризик од удар на гром. Дали знаевте дека вашите апарати за домаќинство водат „таен живот“ додека се исклучени? Еве список на уреди кои трошат електрична енергија дури и кога се во режим на мирување:

Полнач за мобилен телефон – Многумина го оставаат полначот во штекерот дури и по завршувањето на полнењето. Значи, се чини попрактично, и ние често сме премногу мрзливи да го повлечеме кабелот. Трошоците направени од самиот полнач не се големи, но постојат. Се проценува дека оваа практика троши 1,2 вати на ден.

Дигитален ТВ приемник – Малкумина се свесни за работата на дигиталните приемници, но тие продолжуваат да добиваат сигнали дури и кога телевизорот е исклучен.
Значи, кога го исклучувате телевизорот, го исклучувате и ресиверот, ако го имате одделно. Додека работи непотребно, тој троши 22 вати на ден.

Телевизор – Дали знаевте дека со притискање на копчето за исклучување, телевизорот се става во мирување? За жал, така е – може да го исклучите целосно само ако го исклучите од струја. Инаку, ТВ што не работи троши 24 вати на ден.

Компјутери и лаптопи – Дури и кога се исклучени, работната површина и лаптопите во позадина работат. Ако не сакате да ви украдат 96 вати на ден од вас, подобро е да ги исклучите од струја. Непотребно е да се каже, ако ги одржувате овие уреди во режим на мирување, потрошувачката е уште поголема.

Уреди со тајмер – Секој има барем еден во домаќинството. Радио будилници, микробранови печки, музички линии, ДВД плеери – сите тие го покажуваат времето додека се исклучени.

На тој начин тие трошат дополнителни 108 вати на ден. Како и за сè друго, единственото решение е целосно да се запре нивното снабдување со електрична енергија.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!