Експертите со одговор: Дали е поевтино да се остави парното вклучено цел ден или да се исклучува и вклучува?

Официјално дојде есента, температурите благо опаѓаат, а лисјата ја менуваат бојата. Како што се навикнуваме на пониски температури, луѓето почнуваат да си го поставуваат истото прашање: „Дали веќе сте го вклучиле парното?“

Некои домаќинства издржуваат колку што можат, додека други го вклучуваат со првите ниски температури. Меѓутоа, што се однесува до користењето на парното греење, дали е вистина дека ако работи бавно цел ден, заштедува пари?

Како и кај повеќето работи, одговорот не е едноставен, како што пишува LADBible. Експертите сугерираат дека оставањето на парното на тивко во текот на денот за да заштедите пари е само мит.

Од една страна, со тоа што ќе го оставите парното вклучено цел ден, котелот ќе мора да работи за да ја одржува температурата на поставеното ниво, а вие ќе трошите енергија цел ден во споредба со поставувањето на греењето да започне во избраното време.

Меѓутоа, ако домот е поладен, ќе ви треба повеќе енергија за да го загреете кога ќе пристигнете и ќе ја вклучите топлината. Затоа, тие советуваат да користите тајмер. Ова овозможува греењето да се вклучува и исклучува кога најмногу сакате и не мора да се грижите дали ќе заборавите да го исклучите.

Многу експерти се согласуваат дека најважното нешто што треба да се земе предвид кога станува збор за ефикасно затоплување на домот е да откриете каде бега топлината од него. Ако домот е добро изолиран, ќе трошите помалку енергија без разлика дали ќе го оставите парното вклучено цел ден или ќе користите тајмер.

Колку се помали загубите на топлина, толку помалку енергија ќе потрошите за да постигнете удобна температура во домот.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!