Енвер отишол пеш од Австрија во Мека: Не ни сонувал што ќе доживее од Србин

Енвер Бегановиќ (52), родум од Босна, тргнал пеш на свет пат од 6.600 километри од Австрија до Мека. Откако поминал речиси 1500 километри и поминал низ Австрија, Словенија и Босна и Херцеговина, стигнал до границата со Србија, Увац кај Прибој.

„Должност на секој муслимански верник, доколку е во можност, е да оди на хаџ, па и јас бев мотивиран да го одам ова патување со вера. Пешачам околу 60 километри дневно, се уште го имам спортскиот дух од моите млади денови и не се чувствувам уморен“, вели Енвер.

На овој верник не му пречи ниту дожд, ниту снег. Спие каде и да е, понекогаш со пријателите, а понекогаш со роднините. Што е најважно, здравјето му служи, има соодветна опрема и како што вели ужива на секој километар.

„Порано спиев под отворено небо, а температурата беше минус. Иако, ништо не ми пречи, се е во мојата глава. Ова е патување каде што учите за животот и ги поместувате сопствените граници. „Со секој километар на нов начин се запознавате со сè околу вас“, вели Енвер.

Она што го прави особено среќен е што луѓето ја препознаа неговата возвишена цел и му даваат огромна поддршка, без разлика низ која земја ќе помине, без разлика на нивната вера или националност. На пат запознал многу луѓе и сите му нудат помош. Беше воодушевен од гостопримството и начинот на живот на православните верници и никогаш нема да заборави еден гест.

„Не можам да му кажам на моето семејство, со кое секојдневно слушам, колку сите луѓе овде се религиозни, колку ги почитуваат верниците и се радуваат на туѓата среќа, во овој случај на мојата среќа, без разлика од која вера или националност се. . Никаде не доживеав непријатности. Ме застана еден дечко во Пале и ме праша каде одам, јас реков во Мека.

Ги извадил парите и рекол – пиј нешто од православен Србин! Православните ме запираат на секој чекор – ми нудат ручек, ми плаќаат сместување. Отпрвин се засрамив, но потоа сфатив дека луѓето се такви, сакаат да помагаат“, беше воодушевен Бегановиќ.

Енвер планира да пристигне во Мека околу 25 јуни и да го заврши својот аџилак. Нему му претстои уште екстремно долг пат, некои 5.100 километри, но не се сомневаме дека со вера и Божја помош ќе надмине се.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!