Жена никогаш не смее да влезе: Чудното правило на црквата Св. Преображение

Постои црква во село Локов позната како Св. Преображение. Навидум оваа црква е нормална, но сепак има нешто чудно во неа.

Иако навидум оваа црква изгледа нормално, сепак чудното кај неа е што влезот за жените е забранет. Според приказната, многу одамна во селската црква Св. Спас, несмеело да влегуваат жени. Причината за оваа забрана е иконата која се наоѓала во црквата, се до денот на Св. Преображение кога некоја жена влегла и иконата исчезнала.

Селаните ја барале иконата под дрво и под камен, но немало никаква трага од неа. Жената која е причина за ова исчезнување на иконата, не знаеле дека не смее да се влегува во црквата.

По многу години, иконата била пронајдена на карпа каде што била исградена црквата Св. Преображение. Од тој ден строго било забрането влез на жени во оваа црква, поради стравот дека сите икони во цркават може да исчезнат.

Никој нема објаснување зошто кога жена ќе стапне во оваа црква иконите едноставно мистериозно исчезнуваат.

Извор: Skopje24.mk

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!