За оние кои бараат работа во странство: Овие земји нудат најдобри услови за висококвалификувани работници

Австралија, Шведска, Швајцарија, Нов Зеланд и Канада се добри опции за високо квалификуваните работници кои сакаат да емигрираат, се наведува во зивештајот на Организацијата за економска соработка и развој.

Тие земји нудат добри услови на пазарот на труд за високо квалификувани работници и одговарачко окружување, се наведува во извештајот. Истата група земји, заедно со Новешка, но без Австралија, воедно е најпривлечна за претприемачите, се наведува во извештајот кој е направен во соработка со германската фондација Бертелсман.

ОЕЦД анализирал низа фактори во своите 36 земји членки, вклучувајќи ги можностите кои им ги пружаат на работниците, приходите и данокот, долгорочните можности, окружувањето за семејствата и квалитетот на живот.

За оние кои бараат терцијарно образование најдобри се Швајцарија, Норвешка, Германија, Финска и САД се наведува во извештајот. Израел, Јапонија и Турција можат да ги подобрат условите ако сакаат да привлечат високо квалификувани кадри.

Грција, Мексико и Турција заостануват во привлекувањето странски инвеститори поради неповолните услови, наведува ОЕЦД.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!