„Злобни“ растенија кои ќе ви донесат несреќа: Можеби веќе ги имате во ваша близина

Се верува дека секое растение симболизира нешто и има одреден ефект, а многу од овие верувања останале меѓу луѓето до ден-денес.

Како што се верува дека одредени растенија носат среќа и просперитет или имаат лековити својства, така постојат верувања дека и одредени растенија можат да донесат несреќа на оние кои живеат со нив.

На пример, секој знае дека дабот и дренот се посебни растенија кои се синоним за здравје, додека за поединечни дрвја често може да се слушнат митови и легенди, кои би влеле страв во коските и на најхрабрите. Старите Словени рекле дека одредени растенија може да бидат многу лоши, па затоа не треба да се одгледуваат во близина на семејниот дом.

Багрем
Се тврди дека багремот не е добро дрво. Старите велат дека не треба да биде во близина на куќата. Го нарекувале „нерод“ („без род“), а калемењето на ова дрво го сметале за сквернавење.

Бреза
Слично, Македонците веруваат дека Исус бил распнат на крст од бреза и затоа е уште едно проколнато дрво. Плодовите никогаш не се јадат свежи, а самото дрво не се сече, ниту пак се користи за палење оган. Да ја пресече некој „брезата“, велат старите, тој ќе се разболи, ќе се укочи или ќе умре. Ако некоја гранка сама се откине, од тоа дрво се прават јареми или чамци со разбој.

Зова
Кај старите Словени, како и кај некои други народи, тоа се нарекува демонско дрво. Кората, листот, цветот и плодот се користат во народната медицина. На суво дрво наречено, во зима, расте медицинска печурка позната како Јудаово уво.

Орев
Оревите се составен дел од поставката на трпезата за Божиќ и Божиќ. Тоа е дрво кое предизвика голема почит, но и страв кај нашите предци. Се верувало дека не е добро да се има орев во близина на куќата, и поради вените кои можат да го уништат домот, и поради сенката што паѓа врз куќата, за која се верувало дека ја предвидува смртта. Слично на тоа, не е добро да се седи во сенка на орев.

Туја
Туја била засадена на гробишта и далеку од дома бидејќи е отровна. Кога е во двор, лошо ги погодува децата и често се разболуваат без да знаат што е тоа.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!