Знаете ли што може да послужи малата дупка на мијалникот – и нејзината функција е важна

Дали некогаш сте се запрашале зошто мијалникот има две дупки и за што служи горната? Доколку не сте знаеле, по читањето на овој текст ќе ви биде јасно која е нејзината функција.

Таа малата горна дупка која претставува мистерија за речиси сите, има две намени, но и свое име. Имено, се вика порцелатор и вистинската функција и е да и овозможи на водата да брзо протекува.

Да ја нема неа, водата ќе се наоѓа во лабавото и многу поспоро би влегувала затоа што воздухот од горната дупка овозможува многу побрз проток на течноста.

Ништо помалку важна, втора функција е да, доколку се случи да долната дупка е запушена, водата да минува низ годната затоа што таа е поврзана со главната одводна цевка.

Така да, доколку дојде до некакво запушување, водата ќе почне да се враќа низ малиот отвор во мијалникот.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!