ЗНАЕТЕ ЛИ ШТО ЗНАЧИ КОГА МАЧЕ ЌЕ ВЕ лиже: Не е знак дека ве сака, внимавајте!

Мачките кои ги третираат своите луѓе малку како лижавче не се ништо чудно или необично – но што навистина значи тоа?

Тоа може да значи дека тие само се обидуваат да ви помогнат да останете чисти или може да укажува на тоа дека имате добар вкус. Сепак, постојат ситуации кога лижењето на мачката не е нормално и кога треба да посетите ветеринар.

Ве негува мачката
Вашата мачка ве лиже кога ја галите, што е „поврзан одговор“; ти ја негуваш со твоето галење, а таа ти возвраќа со чистење на раката. Иако можеби не изгледа така, мачките се грижат за нашата емоционална благосостојба и сакаат да останеме чисти.

Привлекува внимание
Ако, на пример, одите боси, вашата мачка може да ве излиже само за да ве извести дека е таму долу. Мачките се домашни миленици на кои им треба внимание, но кога сакаат.

Имате добар вкус
Не е чудно, но понекогаш вашата кожа има добар вкус за мачките. Можеби тоа е лосионот што го користите или можеби вашата пот е малку солена. Мачките ќе го лижат она што го сакаат, а понекогаш тоа сте вие.

Кога лижењето на мачката не е добро
Ако лижењето на вашата мачка е често и компулсивно, тоа може да биде знак за нервоза или дури и анксиозно растројство. Покрај тоа што се лижете себеси или вас, мачка што лиже прозорци, пластика и други работи низ куќата кажува дека нешто не е во ред.

Повикајте ветеринар да ви објасни за тоа што се случува.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!