Зошто кучињата лаат на некои луѓе, а на други не? Откриена причина, КУЧИЊАТА ГЛЕДААТ НЕШТО ШТО ЛУЃЕТО НЕ МОЖАТ

Кучињата секогаш се во позиција на предупредување кога некој нов ќе излезе на сцената.

Меѓутоа, понекогаш веднаш почнуваат да ржат или да лаат на некои луѓе, а на други не. Овој моментален темперамент може да укаже на агресија, одбранбен став или едноставно некаква форма на анксиозност. Но, зошто тие имаат различни реакции, во зависност од поединецот?

1. Непознатото е застрашувачко.
Најчеста причина зошто вашето куче реагира лошо на одредени луѓе е затоа што доживува нешто ново. Ако кучето не е правилно социјализирано, секое изложување на странци – а со тоа и еден куп нови мириси, глетки и однесувања – може да изгледа заканувачко за животното. Дури и ако кучето е социјализирано, тој сепак може да се најде во ситуација да се чувствува анксиозно и несигурно за нешто непознато.

Така, кучето е поверојатно да лае по луѓе кои поседуваат непознати особини, особено кога станува збор за мирисот и изгледот.

2. Кучињата некои особини ги доживуваат како заканувачки.
Луѓето се разликуваат по големина, карактеристики и начин на движење, а сето тоа може да изгледа застрашувачки за кучето. Меѓу работите кои би можеле да бидат непријатни се:

Додатоци како капи и очила за сонце кои го попречуваат изгледот на кучето на нечие лице
Влакна на лицето, од истата причина, Бидете високи, Длабок глас, Посебен говор на телото, особено директен интензивен контакт со очите или зјапање. Силно мириса на чад, но на кучето може да му се допадне и вашиот шампон, парфем, дезодоранс или дури и храната што сте ја јаделе.

Секоја комбинација од овие работи може да направи кучето да се чувствува нервозно. Некои кучиња генерално повеќе се плашат од возрасни мажјаци бидејќи имаат повеќе „чудни“ карактеристики од кучешка перспектива: тие се повисоки, имаат подлабок глас и – без влакна на лицето.

3. Лошите спомени можат да го уништат воведот.
Кучињата може да забележат нешто со кое се негативно поврзани и да се бранат. Некои луѓе може да изгледаат застрашувачки за одредени кучиња бидејќи го поврзуваат мирисот или изгледот на човекот со лоши спомени.

Ако кучето било трауматизирано или злоставувано во минатото, тоа може да лае по луѓе кои ги потсетуваат на оние кои го малтретирале. Кучињата може да развијат општа недоверба кон некои специфични карактеристики како што е полот.

4. Тие се обидуваат да го заштитат својот сопственик – дури и ако тоа не е потребно.
Кучињата можат да бидат територијални и заштитнички настроени кон својот народ, особено чувајќи раси како мастифи и раси на раси и териери. Т

ака, тие можат да реагираат агресивно на секој што го „напаѓа“ нивниот простор или постапува на начин што може да се сфати како закана за нивното семејство. Однесувањето кое може да предизвика заштитна реакција на вашето куче навистина не мора да биде агресивно: тоа може да биде само ненадејна или енергична акција.

Всушност, кучињата можат да ги заплашат луѓето ако испуштаат необични движења или звуци, како што се ставање капа или отворање чадор. Покрај тоа, кучето едноставно може да биде љубоморно на своите сопственици и да се однесува посесивно ако гледа пријателски интеракции помеѓу неговиот сопственик и другите луѓе.

5. Ја гледаат вистинската природа на луѓето.
Кучињата честопати се добри судии за карактерот, а неколку студии покажаа дека кучињата всушност можат да одредат дали некоја личност е доверлива или не. Кучињата постојано ги следат социјалните интеракции и се претпазливи како другите луѓе се однесуваат со нивните сопственици.

Поголема е веројатноста да покажат недоверба и да лаат ако видат дека луѓето не им помагаат. Дури можам да го разберам општиот однос на нивниот сопственик кон некого.

Понатаму, кучињата навистина можат да чувствуваат страв – заедно со стрес, возбуда и анксиозност – преку нашите хормони кои се ослободуваат во мирисот на телото. Чувството на овие екстремни емоции може да направи вашето куче да се чувствува непријатно, а крајниот резултат е лаење.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!