Зошто треба да го окадите домот: Благосостојба за целото семејство!

Брикети и темјан ја симболизираат љубовта кон верата и топлината на душата на домаќинот, додека мирисот на темјан ја симболизира благодатта на Светиот Дух.

Темјанот е христијански ритуален обичај на чистење на просторијата од духови и се што е нечисто и нечесно, како и на негативната енергија што може да се акумулира во просторот од различни причини.

Од античко време за темјан се користеле темјанот и брикетите, а пред тоа бил мирото. Мирото го користел за темјан и самиот Исус Христос, а според преданието го примил во пештера по раѓањето заедно со златници.

Темјанот се нарекува бел чад и служи за отстранување на силите кои не се пожелни во христијанскиот дом. Името бел чад потекнува како спротивност на црниот чад, кој вклучува палење разни работи за магични цели, како и чад од цигари.

Православните христијани веруваат дека кадењето со темјан истерува се што е негативно, па затоа е присутно во секој црковен ритуал, како што се литургиите, утринските и вечерните молитви, како и при извршувањето на сите свети тајни, од крштевањето и свадбата до помазанието (молитви и помазание на болните со осветено масло).

Според верувањата на многу учења, не само црковни, темјанот им носи добро здравје на сите членови на домаќинството, па затоа се препорачува темјан дома и поради оваа причина. Прифаќањето на кадењето и темјанот од страна на христијанската црква не е само преземање на елементи од пагански култ, туку воведување на нешто што има основа во Светото писмо.

Така, во книгата на пророкот Малахија пишува дека во времето на Месијата, од исток до зајдисонце, на Бога ќе се принесува чиста жртва и кандило. Со „чиста жртва“ дури и најраните христијански писатели, како светиот маченик Јустин, ја разбирале Светата Причест, а со кандило употребата на темјан. Според ова место во Стариот завет, на христијаните им било доста блиску да користат темјан за време на причестувањето.

Во Новиот завет, во Откровението на Јован, темјанот постојано се споменува како жртва на вистинскиот Бог (Отк. 5:8; 8:3-5), како што е во храмот на Соломон кога тој му го принел на Јахве. (Лука 1:49). Третото апостолско правило зборува за темјан и масло, кои се дозволени само да се носат како подарок во христијански храм.

Кога свештеникот врши кадење, во црквата или во домот на неговите парохијани, тој ги кади иконите и другите црковни мошти, како и присутните, додека ги спомнува домашните кои поради околности не се таму. Со темјан, луѓето ги примаат своите молитви кон Господа и им се дава осветување.

Кога станува збор за односот на црквата, темјанот значи подигање на умот и срцето на верниците на небо за време на молитвите.

Темјан, покрај свештеникот, може да прави и домаќинот на куќата, исто како што тој самиот се моли на Бога и пали свеќи, а тоа обично се практикува на денот на крштевањето или заедничката молитва во пресрет на неделите и големите празници. Некои тоа го прават секој ден, а не е ниту погрешно ниту штетно.

Куќата треба да ја окади свештеник по изградбата, средувањето, фарбањето и сите поголеми промени. Во просторијата каде што се иконите потребно е да се подготви свеќа, кадилник, темјан, сад со вода и босилек.

Дополнително, треба да подготвите еден сад со малку брашно, чаша масло и четири мали свеќички, кои подоцна ќе се залепат на ѕидовите од станот. Свештеникот ќе ги чита молитвите и малку ќе ги помаза ѕидовите со осветено масло.

Во молитвата при кадењето се читаат молитви за напредок на домот, здравје и среќа на домаќинството, особено на децата, за слога, љубов и меѓусебно разбирање на оние што живеат во куќата. Кандилото треба да стои пред иконата, мора да се пали на секој празник и недела, но може и нон-стоп да гори.

Кандилото и пламенот ја симболизираат светлината на Христовото учење и светлината на животот на светителот пред чија икона се пали кандилото. Во исто време, ги потсетува своите жители да живеат светол и чист живот.

Сите кои редовно палат кандило во својот дом знаат какво влијание има овој пламен на целата атмосфера, но и на расположението на сите жители, особено за време на празниците.

Како да го окадите домот

Во кадилницата треба да ставите неколку брикети, а над нив неколку зрна темјан. Запалете кибритче или запалка, а кога ќе почне да гори, почнете да се молите.

Кадилницата треба да ја држите во десната рака и да го крстите со движењата на рацете. Пушите темјан од најстар до најмлад, а по чинот на темјанот ставете го кадилникот на посебно место во куќата.

Брикет и темјан ја симболизираат љубовта кон верата и топлината на душата на домаќинот, додека мирисот на темјан ја симболизира благодатта на Светиот Дух.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!