Какво значење имаат Исусовите зборови: „Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен“?

Во Матеј 24:13, Исус вели: „Кој ќе истрае до крај, ќе биде спасен“. Друг превод вели: „Кој не се колеба до крај, ќе биде спасен“. Овој стих е дел од говорот на Исус на Елеонската Гора, дел од објаснувањето што им го дал на своите ученици за претстојните настани.

Исус им рекол на дванаесетте дека Храмот ќе биде уништен (Матеј 24:2), а тие како одговор го прашале: „Кажи ни кога ќе биде и каков ќе биде знакот на твоето доаѓање и крајот на светот?“ (стих 3).

Нивното прашање имаше два дела и затоа добија два одговори. Исус ги комбинира овие одговори во долг говор за тоа што ќе се случи пред да се врати. Некои од овие пророштва се исполниле во 70 н.е. кога Ерусалим бил уништен. Останатото допрва треба да се случи.

Одреден стих најдобро се разбира кога се чита во контекст. Стиховите Матеј 24,9-14 велат: „Тогаш ќе те предадат да те мачат и убијат“. И сите народи ќе те мразат поради моето име. Многумина тогаш ќе се сопнат, ќе се предадат и ќе се мразат.

Ќе се појават многу лажни пророци и многу измами. Ќе се прошири беззаконието, а љубовта на многумина ќе залади. Но, кој ќе издржи до крај, ќе биде спасен. И ова евангелие на Царството ќе се проповеда низ целиот свет како сведоштво на сите народи. Тогаш ќе дојде крајот“.

Кога започнаа „крајните времиња“?

Од Божја гледна точка, „крајните времиња“ започнале со излевањето на Светиот Дух. Во Дела 2:16-21, Петар го опишува овој настан како „последни денови“. Од таа перспектива, има смисла дека Исус ги поврзал настаните од 70 н.е. со оние што допрва ќе дојдат. Потоа тој предупредува дека како што ќе се зголемува прогонството, многумина кои се сметале себеси за Негови следбеници ќе се одвратат од верата. Овој собор се одржа за време на Неговата служба (Јован 6:66) и ќе продолжи да се зголемува до крајот.

Вистинската христијанска вера ќе биде тестирана со измама, лажни пророци и зголемување на злото. Не само што ќе има такви што ќе се одвратат од верата, туку Исус рекол дека „љубовта на мнозина ќе залади“. Ова покажува дека оние што ќе истраат до крај ќе бидат во малцинство (види Матеј 7:14).

Оние кои ќе истраат до крај ќе бидат спасени

Оние кои ќе истраат до крај и ќе се спасат ќе останат непоколебливи преку потсмев и омраза. Матеј 24:10 вели дека кога многумина ќе се одвратат од верата: „ќе се предаваат еден со друг и ќе се мразат“.

Со зголемувањето на бројот на веб-страници, блогови и страници на Фејсбук, гледаме разлика во мислењата што доведува до остри критики и нехристијански начини на зборување. Секој има мислење за нешто, и се чини дека мислењето стана богот за кој се бориме преку гневот.

Дури и меѓу вистинските „христијани“, коментарите и личните мислења залутаа. Прашањата кои не вредат да се споделат станаа главни теми што ги отуѓуваат браќата и сестрите, а за жал и неверниот свет. А прашањата по кои е важно да се истакне се туркаат под тепих во името на „толеранцијата“. Секој што не му се поклонува на богот на толеранцијата, станува предмет на потсмев и самобендисана омраза.

Оние кои ќе истраат до крај и ќе се спасат ќе останат цврсти дури и преку лажни учења. Матеј 24:11 предупредува „ќе се појават многу лажни пророци“ и ќе измамат многумина. Имаме тенденција да замислиме „лажен пророк“ како некоја ексцентрична личност, лесно забележана и лесно отфрлена. Меѓутоа, ако ова беше вистина, нема многумина да бидат измамени.

Наместо тоа, лажните пророци се мажи и жени со надворешен изглед на христијанството, харизматичен шарм и ораторство. Тие ги оправдуваат своите богохулни науки со Светото Писмо, исто како што тоа го прави сатаната (види Лука 4:1-10), така што оние кои не ја знаат Божјата реч се целосно измамени од нивното милозвучно учење (2. Тимотеј 4:3-4). Гледаме дека ова се случува со експлозијата на учењето за тоа како е доволна само благодатта (без покајание) и евангелието на просперитетот. Милиони беа измамени со Библијата во нивните раце затоа што зборовите на лажните пророци се его-пријатни, возбудливи и попријатни од вистинскиот фокус на Светото писмо на жртвата и предавањето.

Упорните ќе останат непоколебливи

Оние кои ќе истраат до крај и ќе се спасат ќе останат непоколебливи дури и среде неконтролирано грешно општество. Во Матеј 24:12 пишува: „Ќе се прошири беззаконието и љубовта на мнозина ќе залади“. Ова е причинско-последична врска што се случува пред нашите очи. Бидејќи општеството ја менува вистината според своите похоти и расипаност, оние кои се држат до учењето за гревот како што е напишано во Светото Писмо лесно се надминуваат.

Како што неморалот станува сè попопуларен и прифатен во општеството, луѓето без цврст библиски светоглед се повлекуваат од неговите големи ветувања. Тие ја испитуваат важноста на Библијата во современиот свет. Дефинициите на полот, сексуалноста и моралот се тестираат, дури и во некои делови од црквата, предизвикувајќи оние кои не се воспитани во вистината да се сопнуваат под тежината на овие нови „науки“. Не е ни чудо што жарот на љубовта што го запали Светиот Дух е згаснат поради нова љубов и нов бог создаден според ликот на културата.

Кога Исус рекол: „кој ќе издржи до крај, ќе биде спасен“. (Матеј 24:13), Тој зборува за оние кои навистина се повторно родени , чии животи се сменети со силата на Светиот Дух. Вистинските следбеници на Исус Христос ќе ги издржат жестоките напади на неморалот, ќе ги препознаат и отфрлаат лажните учења и ќе се држат цврсто за вистината во Божјата реч. Тој ќе го победи овој свет и ќе ја добие својата награда во идниот свет (Откровение 3:21).

Оние кои се запечатени со Светиот Дух до денот на откупувањето (Ефесјаните 1:13; 4:30; 2. Коринтјаните 1:22) ја имаат Неговата моќ во себе што им овозможува да останат цврсти (Римјаните 14:4; Јуда 1:24 -25).

Извор: Gotquestions.org ; Превод: Ивана Р.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!