КАКО ДА ГО ПОВИКАТЕ СВОЈОТ АНГЕЛ ЧУВАР – ТОЈ СЕКОГАШ Е СО ВАС: Старецот Пајсиј од Света Гора вели дека една работа не поврзува!

Старецот Пајсиј Светогорец оставил совет како да се поврзете со својот ангел чувар! „Личноста која го чувствува присуството на Ангелот чувар станува мирна, самоуверена, разумна, внимателна, но истовремено и слободна. Духовната сила и слободата се чувствуваат во неговите движења. – изјавил Пајсиј Светогорец

Старецот Пајсиј Светогорец, монах од Атос, во своите книги оставил бројни духовни поуки, совети и мудри зборови за животот. Во својата книга „Зборови“ во поглавјето „Ангел чувар“, тој детално објаснил дека секој крстен има свој невидлив Ангел, кој постојано му е во близина.

Според зборовите на старецот Пајсиј, кога правиме добри дела, нашиот ангел чувар е со нас, тој се радува. Тоа е моментот кога имаме чувство дека некој стои во нас, ни аплаудира, ни се смешка.

Од друга страна, ако правиме лоши работи, ангелот се оддалечува од нас. „Тој тажно стои на страна и не гледа…“ Во такви моменти, интуитивно може да почувствувате дека некој во ваша близина е вознемирен, тажен, разочаран.

„Ако имаш љубов и добрина, ти си ангел. А каде и да одиш и каде и да си, го носиш со себе рајот. Така, веќе во овој живот почнуваме да го чувствуваме рајот или пеколот“, рекол старецот Пајсиј.

Ако човек се стреми да стане како неговиот ангел чувар, да шири љубов околу себе и да прави добри дела, тогаш таа личност создава рај од својот живот. Од друга страна, кога некој е постојано исполнет со гнев, омраза, незадоволство, агресија, тој сам себе си прави пекол од животот.

Се верува дека ангелите чувари му помагаат на човекот во животот, го спасуваат од неволји, лоши луѓе, непријатни ситуации… „Со ангелот чувар можете да комуницирате со зборови, но најдобро е со дела. Правите нешто добро – вашиот ангел се гордее со вас. Што повеќе љубов и радост емитувате во светот, толку повеќе вашиот Ангел ќе се чувствува подобро“.

Старецот Пајсиј рекол дека ангелите чувари имаат свои емоции и дека страдаат за човекот кога е лош, бидејќи на крајот од животот на човекот, ангелот се бори за душата на тој човек.

Ако човечката душа го направи она што го сака Ангелот, тогаш по смртта ќе се врати кај Бога, заедно со чувството на достигнување и целосно проживеан живот.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!