Како да препознаете дека јајцето е од болна кокошка – три работи се најважни

Кокошката мора да има доволно простор за движење, како и свеж воздух.

Кокошките затворени во мал простор сигурно нема да дадат јајца со ист квалитет како оние кои живеат во горенаведените услови. Денес, ќе ви покажеме како да разликувате добри и здрави јајца од оние другите. Секогаш земете ги овие работи во предвид:

1. Боја на жолчка Идеалната боја на жолчка би требало да биде што е можно поблиску до портокаловата! Значи, подобро е да избегнувате јајца со посветла жолчка.

2. Дебелина на жолчка Колку е подебела, толку подобро! Здравите јајца имаат тенденција да бидат подебели и полни со хранливи сосотојки.

3. Дебелина и густина на школка Тешко е да се процени школката само врз основа на поглед! Треба да се разгледа изгледот на лушпата и да се одредат нејзините карактеристики. Здравите јајца имаат посилна и подебела школка!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!