Каракачанов: Македонците може да се наречат и Марсовци и да речат дека Цар Самоил е од Марс, но тоа не смее да биде украдена историја на Бугарија

Бугарија е земја која секогаш и помагала на Македонија – ние први ги препознавме, финансиски помагавме, помагавме и воено  за време на југословенското ембарго. Очекувавме колегијален став,а добивме игри зад сцената, изјави за БНТ вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов.

Каракачанов ја бранеше позицијата на ВМРО, како партија  што  во својата 125-годишна историја го бранела бугарството. Според него, бугарското „не“ на преговорите на ЕУ  со Македонија сепак не е конечно.

„Не очекувавме враќање на романтичните односи од 19 век, но во текот на сите овие години добивавме игри зад сцената, тврдења за  „ македонско малцинство “, изјави Каракачанов.

“Историјата е точна наука, не можете да имате “повеќеслоен” став кон неа. Утре можете да се прогласите за Марсовец и да прогласите дека Цар Самоил е од Марс”, порача тој.

Според него, целиот идентитет на соседот се заснова на омраза кон Бугарите, и во Бугарија и во Северна Македонија.

„Каде се правата на овие Бугари“, праша Каракачанов. „Нивната идеја за ЕУ ​​е прилично едноставна. Две земји се караат а на крајот во Белград или Москва се решава прашањето“, рече тој.

Тој даде и свое мислење за преименувањето на Денот на словенските просветители.

“Азбуката е создадена во бугарските земји, во земјите на бугарските кралеви и им ја дадовме на другите Словени. Затоа, ние мора да ги славиме нашите заслуги. Останатите ја искористија генијалноста на Борис Крстителот и на луѓето кои ја исполнија неговата задача”, објасни тој која е причината за промена на името на празникот 24 мај.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!