Каракачанов: Тие може да мислат дека Гоце Делчев бил Македонец, но во меѓународното право нема аргумент „мислам“

За време на српската окупација за време на Тито, вие себеси се нарекувавте Југословени и тоа е ваше право, но не крадете ја нашата историја, изјавил бугарскиот вицепремиер Красимир Карачанов, обраќајќи се до македонските власти и граѓани.

Каракачанов за бТВ изјави дека Бугарија и С. Македонија во 2017 година потпишале договор со кој се обврзуваат страните да не поставуваат територијални барања, да не користат говор на омраза и да не крадат историја едни од други.

Како одговор на забелешката на водителката дека споменатите точки звучат како многу општи формулации и дека Македонците сè уште го сметаат револуционерот Гоце Делчев за Македонец, политичарот вели дека мислењето на човекот за нешто не е секогаш во согласност со реалноста.

-Што значи мислиме? Ако, на пример, мислам дека сум Мексиканец, дали тоа ме прави Мексиканец? Многу Бугари можеби сакаат да бидат Бугари и да започнат да живеат во Калифорнија, дали тоа автоматски ги прави Американци? Во меѓународното право и меѓународните односи нема аргумент „мислам“.

Тие порано мислеа дека се наследници на Филип и Александар Велики, но Грците им рекоа„ не, не не, вие не сте нивни наследници и тие се согласија, изјавил вицепремиерот.

Во врска со ова, тој рече дека и Скопје не може да ги искривува фактите, нарекувајќи го Цар Самоил македонски цар, иако според него, тој бил бугарски владетел. Тој додаде дека и Гоце Делчев бил Бугарин и дека доказите за тоа постојат во документите на Турција и САД.

Според политичарите, С. Македонија се обидува да ја изнесе лагата дека Бугарија наводно се обидува да им го одземе правото на самоопределување на Македонците.

-Не ги принудуваме да го сменат својот идентитет и јазик. Им кажуваме да се нарекуваат како што сакаат. Македонци. За време на српската окупација, вие се нарекувавте „Југословени“ или „Југосрби“ – во времето на Тито.

Тоа е твое право. Но, не треба да кажеме „јас се нарекувам Македонец, затоа што Гоце Делчев беше Македонец, или Цар Самуил беше Македонец, истакнал Каракачанов.

Извор: Fokus.mk

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!