Климата ќе троши три пати повеќе струја, ако не престанете со една навика! Оваа заблуда чини многу!

Поевтините модели без инвертери можат да се загреат само кога надворешната температура е над 0°C. Употребата на клима уреди се јавува како најголем фаворит, со оглед на тоа што е практично и брзо решение кое им е достапно на сите станари.

Сепак, многумина избегнуваат да го вклучат уредот и тоа го прават периодично само неколку часа или минути за да искористат што е можно помалку електрична енергија и на тој начин да заштедат пари.

Но, ова е токму една од најголемите заблуди за користење на клима уредите – многу е поевтино да го оставите уредот да работи цел ден отколку да го вклучувате неколку часа одвреме-навреме.

Покрај тоа, постојат голем број мали трикови со помош на кои е можно да се оптимизира работата на уредот и следствено да се намалат сметките за струја за време на грејната сезона на станот. Ќе ги откриеме советите споменати подолу, но пред да започнеме со нив, време е да ги објасниме основите на трошењето.

Енергетска класа на уредот
Современите климатизери користат инвертер компресор, кој осигурува уредот да не работи со целосна моќност цело време, но количината на искористена енергија варира во зависност од потребата.

Клима уред од 3,5 kW троши максимум околу 1,2 kW електрична енергија со целосна моќност, додека во состојба на одржување на температурата троши помеѓу 200 и 500 W електрична енергија. Сепак, можеме дополнително да ја намалиме оваа потрошувачка.

Првиот чекор е да ја изберете енергетската класа на уредот. Може да биде A+++, A++, A+, A и B, а највисоката оцена е секако најдобрата опција бидејќи обезбедува висока функционалност со мала потрошувачка на електрична енергија, што може да обезбеди значителни заштеди во домашниот буџет на годишно ниво.

Откако ја дефиниравме најдобрата енергетска класа, време е да се обрне внимание на оптималниот начин на работа.

Дополнително, доколку некое лице остане во домаќинството цел ден, се препорачува уредот да го вклучи рано наутро, додека надворешните температури се малку пониски и да го оставаат постојано вклучен цел ден.

Како што споменавме претходно, кога клима уредот ќе ја достигне поставената температура во просторијата, автоматски ќе ја одржува со намален ефект, што ќе резултира со минимална потрошувачка на електрична енергија.

Доколку, пак, лицето не остане цел ден во станот, тогаш секако е добра идеја да го вклучите уредот еден час пред да дојдете дома, со тоа што за ова е потребно да имате клима уред со WiFi модул.

Инвертер технологија
Сите овие постулати важат и за зимската сезона, со тоа што оптималната температура во грејната сезона треба да биде помеѓу 20 °C и 22 °C.

Имено, се поголем број корисници избираат парно наместо клима. Со оглед на тоа што не ги користат греалките што може да се најдат во греалките и ТА печките, ова решение се смета за значително поефикасно. Што се однесува до употребливоста на уредот, за 1 kV влезна електрична енергија се добиваат околу 3 kV топлинска енергија при многу ниски надворешни температури, што секако е предност во однос на другите грејни елементи.

Сепак, постојат некои ограничувања.
Поевтините модели без инвертери можат да се загреат само кога надворешната температура е над 0°C. Сепак, клима уредите што користат технологија на инвертер можат да работат на надворешни температури до -25°C.

Дополнително, подобрената ефикасност на уредите со инвертер не само што значи намалена потрошувачка на енергија до 30 проценти и помали сметки за струја, туку таквите модели се и поеколошки.

Некои климатизери имаат специјално дизајнирани летви кои го насочуваат воздухот за подобра распределба на температурата во просторијата, а исто така доаѓаат со интелигентен сензор за топлина кој ја детектира моменталната температура на површината во просторијата.

Откако ќе се одреди, системот прво рамномерно ќе ги распредели условите во просторијата, а потоа ќе се префрли на режим на дистрибуција што го насочува топол и ладен воздух во областите каде што се потребни.

Сензори за движење
Покрај оптимизирањето на работата на клима уредот, постојат уште неколку практични решенија. Еден од нив е употребата на вентилатори.

Можеби нема да ја излади просторијата, но протокот на воздух ќе направи да се чувствувате поудобно дури и кога собната температура е повисока. Меѓутоа, бидејќи вентилаторот не ја намалува температурата во просторијата, нема смисла да го оставите вклучен додека не сте дома, бидејќи само непотребно ќе трошите електрична енергија.

Некои напредни уреди имаат функција која, користејќи сензор за движење, секогаш го насочува воздухот во спротивна насока од луѓето во собата.

Со овие практични совети, затоа е можно значително да се намали енергијата потребна за ракување со уредот. Сè што е потребно е да се посвети поголемо внимание при купувањето на производот и подоцна да се направи што е можно повеќе за да се оптимизира неговото работење.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!