Кога минувате покрај болница, прекрстете се три пати: Лекција од Пајсиј Светогорец!

Старецот Пајсиј е познат по мудроста за животот која ни ја остави. Дел од мудроста се однесува и на нашиот став кон болницата и болните.

Еве што рече тој: „Кога минувате покрај болницата, прекрстете се три пати. Еднаш за болните кои лежат во болницата. Еднаш за нивните придружници, најблиските кои се со нив. И еднаш за себе дека сте здрави. И не сте во болница.“

МОЛИТВА ЗА ЛЕКУВАЊЕ – Господи, Ти си Извор на Животот. Испрати ми ја животворната сила на Духот да ми го излекува умот, душата, волјата и телото. Дарувај ми исцеление од сите психички и физички слабости и страдања.

Дарувај ми здравје, сила и живот, младост и убавина и да се развијат во мене благодатните дарови и способности да можам да живеам, да се учам и да Ти служам. Амин.

МОЛИТВА ЗА ИСЦЕЛЕНИЕ – Господи, помогни ми во овој тежок час да се ослободам од болеста за да Ти служам со радост. Сакам да го посветам животот во служба на Твојата Љубов, на исполнувањето на Твојата Волја. Амин.

МОЛИТВА КОГА ЌЕ ЗАБОЛИТЕ – Кога ќе заболите, не стравувајте, но ставете си ги рацете на болното место и кажете: Ова е Живот вечен- за да Те познам Тебе, Единиот, Вистински Бог во Христа Кого си Го испратил. Ова е Живот вечен- за да ја познам Љубовта, Мудроста и Вистината. Ова е Живот вечен- за да познам дека Бог е Дух, Кој царува насекаде. Амин.

МОЛИТВА ЗА ИСЦЕЛЕНИЕ НА БЛИЖНИТЕ – Господи на силите, Ти си ни прибежиште од род во род. Твоите милости секогаш се прославуваат. Си направил Завет со Твоите избраници, зашто имаш крепка и силна рака да даваш штедро на оние кои го познаваат Твоето име.

Сврти го Господи погледот Твој кон страдалниот брат (сестра)….(се изговара името), обрни внимание на неговите (нејзините) страдања и олесни ги. Ние цврсто веруваме во Твоите зборови кога си рекол:

„Повикај Ме и ќе ти одговорам, зашто Јас Сум Господ Твојот Бог, Кој ја укрепува твојата десница и ти велам: Не бој се, Јас ќе ти помогнам! Не бој се, зашто Јас те избрав, те повикав по име. Не си сам кога минуваш преку вода.

Со тебе ќе бидам кога ќе одиш низ оган, ти нема да се изгориш и пламен нема да те изгори, и во немоќ не плаши се, зашто Јас Сум со тебе!’’ И сега, слушни ја мојата молба, Господи, и излеј ја врз него (неа) Твојата голема милост! Амин.

МОЛИТВА ЗА ЛЕЧЕЊЕ И ИСЦЕЛУВАЊЕ НА БОЛНИ – Молитвата се кажува во среда, сабота и недела во 7 и 9 часот изутрина кога се произнесува и личното име на болниот. Сеприсутен Себлаги Боже, во името на Господа, Кој говореше со Твојот слуга, да дојде Твоето исцеление преку нас- Твоите слуги, за слава на името Твое. Ти благодариме што не‘ послуша. Ти си само наш Господ и освен Тебе друг немаме.

Ти си Кој секогаш можеш да исцелуваш и Твоето исцеление е здравје за душата и телото. Врати го меѓусебното дејство меѓу умот и душата, меѓу душата и телото. Сврти го изворот на срцето за добро и силите на телото за полезна работа. Нека овој наш брат (сестра)…(се изговара името), кој (која) страда, да ја прими Твојата милост, за да можеме ние сите да се радуваме во пројавувањето на Твојата Љубов, Благост и Сила. Амин.

МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЈЕ НА БЛИЖНИТЕ – Господи на Љубовта, Боже на животот и здравјето, ние, Твоите чеда, собрани денес во името на Љубовта, одиме да Ти благодариме за големата Твоја милост кон нас. Велик Господи, ние Ти се обраќаме за да ја испратиш Твојата милост за нашиот брат (сестра)…(се изговара името), кој (која) долго време страда од тешко боледување.

Господи, Ти се молиме излеј ја преку нас, Твоите слуги, Твојата благост за негово (нејзино) излекување и испрати ги, Те молиме, Твоите небесни служители да му (и‘) донесат крепост, здравје, обнова во животот, кои Ти ги чуваш за Твоите избраници.

Велик Господи, нека уште сега овој(оваа) наш брат (наша сестра) ја прими Твојата голема милост и да се почувствува здрав и радосен (здрава и радосна). Господи, Ти благодариме што нé услиша Ние со радост ги примаме маките во животот и со радост ќе ја исполниме Твојата блага Волја. Амин.

МОЛИТВА ПРИ БОЛЕСТ- ДУХ СВЕТИ – Ако е некој во Христа, тој е создание ново. И ќе дојдат и почиваат над тебе сите овие благослови. Јас ќе те исцелам. Едно тело и еден Дух! Јас сум Господ, Кој те исцелува. Биди очистен! Боже, биди милостив кон мене грешниот. Исцели ја мојата душа и помилуј ме. Молете се едни за други за да се исцелите! Молитвата која е со вера ќе го избави страдалникот… (се изговара името). Амин.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!