Кога некој ве навредува, само кажете му 1 збор: Моќниот трик на Сигмунд Фројд – еве како да ја разоружате личноста која ве навредува

Сигмунд Фројд рече дека ако некое лице не е грубо, нема проблеми и сите го сакаат, најверојатно умрел. Ова значи дека не можете да се осигурате од негативноста на другите луѓе, таа секогаш ќе постои, но вие избирате колку тоа ќе влијае на вашиот живот, како и колку ќе реагирате.

Луѓето се емотивни суштества и честопати критиката, осудата или навредата од другите луѓе може да не доведе до очај, непријатност и да ја уништи нашата самодоверба.

Конструктивната критика од блиска личност на која и верувате треба да се прифати, но навредите во комуникацијата можат да бидат отровни стрели. Лицето кое ве навредува има само една мисија, да ве повреди. Фројд рече: „Силната личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“.

Како всушност се спротивставувате на навредите и лошото однесување? Не се расправајте, туку кажете „Да“ на секоја негативна претпоставка со мирно лице.

Моќта на мирното „да“ е способна да го распушти секој психолошки притисок, затоа што едноставно ја лишувате личноста од можноста да ве повреди со нешто и не се браните, докажувајќи го спротивното, туку едноставно го девалвирате секој негов напад, лишувајќи го непријателот на целта.

Покрај магичното „да“, за да се заштитите од навреди, важно е да развиете самодоверба. Не дозволувајте вашиот мир да зависи од надворешната евалуација. Здравата самодоверба е проценка за себе, а мислењето за себе е вредносен суд, често површен и кој не се стреми кон најдобрите цели, но мисијата може да биде омаловажување, прикажување во поповолна светлина од другата личност и навредливо.

Фројд рекол: „Ако сите луѓе се осудуваат само себеси и не ги ценат другите, грубоста ќе изумре како феномен“. Покрај овие, единствениот начин да се заштитите од луѓе кои се склони кон споделување на навреди е целосно да се дистанцирате од нив.

Почитувајте се – не дозволувајте токсични луѓе да ви ја украдат енергијата. Опкружете се со позитивни луѓе кои ве сакаат, почитуваат и поддржуваат, затоа што вие го заслужувате тоа!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!