Кога некој ќе ве повреди, не се одмаздувајте: Еве што сака Бог да правите

Кога некој ќе ни наштети, сакаме да возвратиме со иста мерка, често и полоша, за вакво нешто никогаш повеќе да не му текне.

Бог не сака христијаните да се одмаздуваат, ниту да ја следат правдата со оние што ги повредиле. Сè треба да му оставиме на Нему, бидејќи Тој нема да згреши во тоа што го прави. Треба да ги имаме на ум овие три работи кога сакаме да му се одмаздиме на некого:

Одмаздата треба да се остави на Божјите раце. Не одмаздувајте се, возљубени, туку дајте му место на Божјиот гнев. Зашто е напишано: Моја е одмаздата Моја, Јас ќе ја возвратам, вели Господ. (Римјаните 12:19)

Да се ​​спротивставиме на желбата за одмазда и да ја возвратиме љубовта. Сте слушнале дека било кажано: Око за око, заб за заб! И јас ти велам: Не се спротивставувај на Злото! Напротив, ако некој ви удри шамар по десниот образ, свртете му го и д другиот образ. (Матеј 5:38, 39)

Не радувајте се кога вашиот непријател ќе се сопне . Библијата вели: Не радувајте се кога вашиот непријател ќе падне и не викајте со срцето кога ќе се сопне, за да не го види Господа и да го земе злото за зло и да го одврати својот гнев од него. (Изреки 24,17,18)

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!