КОГА ТРЕБА ДА СЕ ПРОВЕРАТ Д-ДИМЕРИТЕ? Д-р Антиќ предупреди на СИМПТОМИ, еве што може да укаже неговата загриженост

Раководителот на Клиниката за хематологија УЦКС посочува дека во оваа анализа сега доминирала инфекцијата со Ковид.

За време на епидемијата, многумина го проверуваа нивото на Д-димер во крвта . Некои сами, други по барање на докторот. Д-димерот како анализа се прави кога постои сомневање за затнување на крвен сад со тромб, односно кога има одредени клинички знаци.

Д-димерот не мора да значи болест, а отежнато дишење, палпитации, отекување на нозете, топла нога на одредено место може да укажуваат на нејзино издигнување, а потоа да се обратите на лекар, вели началникот на Клиниката за хематологија, д-р. Дарко Антиќ за РТС.

Многумина првпат слушнаа за Д-димерот и го сторија тоа за прв пат за време на епидемијата. Некои дури открија преку дополнителни тестови и испитувања дека главната причина за неговата покачена вредност во крвта е нешто друго освен коронавирусот.

Д-димер како анализа се прави кога постои сомневање за опструкција, затнување на крвен сад со тромб или кога има одредени клинички знаци тогаш се прави Д-димер“, вели д-р Дарко Антиќ.

Многу е важно да се каже дека тоа не секогаш значи дека дошло до згрутчување на крвта и дека мора да значи лекови. физиолошки, нормални работи кога е покачена како бременост, малигнитет, повреди и зараснување на рани. Значи Д-димер не мора да значи болест“, нагласува д-р Антиќ.

Состојби кои може да укажуваат на покачен Д-димер и кога треба да одите на лекар се ненадејна појава на отежнато дишење, палпитации, отекување на нозете, топла нога на одредено место.

„Не треба сами да правиме Д-димер анализа, туку само во комуникација со лекар. Покачениот Д-димер не значи ништо само по себе, тоа е знак попатно дека треба да продолжиме со понатамошна дијагностика за да стигнеме одредена дијагноза и самиот резултат не може да се излечи“, вели д-р Антиќ.

Кога станува збор за покачен Д-димер за време на инфекција со ковид, д-р Антиќ вели дека како што болеста напредува, Д-димерот ќе се смирува.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!