КОГА ЌЕ УМРЕТЕ, НЕ ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ВАШЕТО ТЕЛО И НЕШТАТА. ПРИКАЗНАТА Е ГОТОВА: Ќе понесете само една работа од овој свет!

Вашите најблиски ќе направат се што е потребно, според нивните можности. Ќе ве соблечат, ќе ве измијат, ќе ве облечат. Ќе те изнесат од дома, ќе те однесат на нова адреса…

Кога ќе умрете, не грижете се за своето тело… Многумина ќе дојдат на вашиот погреб да ве поздрават. Некои ќе се откажат од обврските, па дури и ќе пропуштат да одат на работа, само за да дојдат на вашиот погреб.

Вашите работи, она што не сте сакале да го имате, ќе бидат продадени, донирани или запалени…
Вашите клучеви и алатки, вашите книги и чинии, вашите чевли и облека…

И бидете сигурни дека светот нема да застане и да плаче за вас. Економијата ќе продолжи. Ќе бидете заменети на вашето работно место. Некој со исти или подобри вештини ќе го заземе вашето место. Вашиот имот ќе оди кај вашите наследници…

И не се сомневајте дека нема да продолжат да ве цитираат, осудуваат, испрашуваат и критикуваат за малите и големите работи што сте ги направиле во животот. Луѓето кои те познавале само по лице, по вид, ќе речат: „Кутриот човек!“ Искрените пријатели ќе плачат неколку часа, или неколку дена, но потоа повторно ќе се смеат.

Вашите миленици ќе се навикнат на новиот сопственик. Вашите фотографии некое време ќе стојат на ѕид или ќе стојат на некој дел од мебелот, во витрина, а потоа ќе се остават на дното од фиоката.

Некој друг ќе седне на вашиот кауч и ќе јаде на вашата маса. Длабоката болка во вашиот дом ќе трае недела или две, можеби месец или два, година или две… И тогаш ќе ве стават на списокот со спомени и вашата приказна ќе заврши.

Завршено меѓу луѓето, завршено овде, завршено на овој свет… Но, вашата нова приказна ќе започне во вашата нова реалност … во вашиот живот после смртта. Нештата што ги имавте овде нема да можете да ги внесете во вашиот нов живот, бидејќи со вашето заминување ќе ја губат вредноста што ја имаа …

Тело и убавина… Презиме, статус, функции и звања… Жиро сметки, заеми, автомобили, куќи … Хоби, дипломи, трофеи, медали… Пријателите и посетените места … Брачниот другар и семејството …

Ќе ви треба само дух во вашиот нов живот. И вредностите што ги акумулиравте овде ќе бидат единствената среќа на која ќе можете да сметате. Таа среќа е единственото нешто што ќе го земеш и создаваш се додека си тука, за подоцна. Ако сте живееле живот полн со љубов кон другите и во мир со другите, сте создале сопствено духовно богатство.

Затоа, обидете се да живеете исполнето и да бидете среќни додека сте тука, бидејќи како што рекол Франциско од Асизи: „Нема да го земете тоа што го имате одовде. Ќе го земете само она што сте го дале“.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!