КРШТЕВКА НА ДЕТЕТО – СÈ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ: Ова се најважните обичаи и правила во врска со овој свет чин

Крштевањето на дете е голем настан за секое семејство. За сè да оди во совршен ред, добро е родителите да знаат на што треба да се придржуваат.

Стар обичај е детето да се крсти додека е сè уште бебе, сè додека не го прослави својот прв роденден. Во денешно време, традицијата е помалку почитувана, па се случува овој свечен чин да се одложи за нешто подоцна по првиот роденден на детето. Сепак, родителите најчесто го крштеваат своето дете пред годинка, пишува Јумама.

Откако ќе донесат одлука да го крстат детето, родителите треба да се запознаат со важните правила на овој религиозен обред. Секако, се подразбира во договор со поп, кој ќе објасни што е потребно и ќе закаже крштевање.

Каде се прави крштевањето?
Крштевањето е Света Тајна со која едно лице станува христијанин и член на црквата. Штом детето стане малку посилно, по една или две недели, може да се изврши крштевање: во храмот, манастирите и црквите каде што има крстилница, а може да се направи и во домот на родителите, доколку е потребно. Сепак, важно е да се знае дека ако детето се крсти пред четириесеттиот ден по раѓањето, мајката не може да присуствува на крштевањето.

Кога е погодно да се направи?
Крштевањето може да се изврши секој ден, во кое било време од денот или ноќта, доколку има потреба од тоа. Особено е добро ако се направи на празник, детето и родителите да се причестат на тој ден.

Крштевањето не треба да се изврши, освен во случај на вонредна состојба или некоја друга валидна причина: во периодот од Божиќ до Крстовден и за време на Великата седмица (освен Велика сабота).

Што е потребно за овој чин?
За овој свечен настан треба да се подготви бело платно, со големина од еден до еден и пол метар, во кое детето ќе се завитка по крштевањето. Од него, на детето потоа се шие кошула, бенкица или перница за спиење. Во некои делови, вообичаено е детето, кога ќе започне крштевањето, да се завитка во белата кошула на татко му, сè додека не се крсти со вода.

Белата кошула и крстот ја симболизираат невиноста, чистотата, бидејќи белата боја е симбол на духовна и физичка чистота. Потребно ви е и масло, по можност маслиново масло, со кое детето е помазано. Кумот купува свеќа во црквата (може да се купи неколку дена порано, па да се украси). Некаде вообичаено е да се донесат една или две големи бели крпи, како и крст за дете.

За време на богослужба
Едно лице треба да биде назначено да го соблече детето пред и да го облече по крштевањето.

Почитување на верските правила
Поради организирање празничен ручек, црквата препорачува крштевањето да се изврши на денот кога се празнува. Ако крштевањето се изврши со пост, посната храна е задолжителна.

По крштевањето, водата со која се крсти детето се истура на местото каде што не се гази, или се истура во цвеќе во куќата. Косичката што свештеникот ја отсекува при крштевањето се става во восок, па се става и на калем или се чува во куќата, како сеќавање на овој голем настан во животот на детето. Свеќата што се пали на крштевањето се чува во куќата како драг спомен.

Институцијата кумство
Кумот, кој му го дава името на детето, е сведок на крштевањето и духовниот родител на детето што се крсти. Тој мора да има православна вера, крстен и полнолетен. Ако е оженет, тој мора да биде оженет во Православната црква. Родителите не можат да бидат кумови на своите деца. Не треба да се избере ниту од крвни сродници.

Кај нас институцијата кумство е високо ценета. Затоа, кумството не треба да се сфаќа лесно – затоа што тоа подразбира сериозна, меѓусебна одговорност и почит, изразена со народната поговорка: „Бог во рајот, кум на земјата!“.

Ова се некои од обичаите и традициите кои датираат од пред многу години, но се разбира денес секој си прави по своите убедувања и како смета дека треба.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!