Лекарите им рекле дека не можат да имаат бебе, но Бог решил да направи чудо во Лопушанскиот манастир!

Семејствата се молат на Богородица во манастирот Лопушан.

Утрото на 25 март – Благовештение, Милена и Дончо Димитрови од Монтана ќе наберат букет цвеќе, ќе го стават своето мало богатство на семејната кола и ќе се упатат до манастирот Лопушан „Свети Јован Крстител“. Таму, во храмот на светиот манастир, е духовниот заштитник на нивното семејство – иконата на Пресвета Богородица.

На Богородица ѝ ја должиме најголемата радост во животот – нашата ќерка Магдалена. Затоа на секој празник сме во манастирот, да се заблагодариме и да се молиме за здравје, велат Миглена и Дончо.

Кога двајцата се венчаа во 2008 година, помислата за дете сè уште беше далеку од нив. Тие беа повеќе заинтересирани за дружење со пријателите, нивните кариери и уредување на заедничкиот дом. Потоа посакале да имаат дете, но среќата не им доаѓала со години.

Посетивме многу лекари во Монтана и Софија, но ништо не функционираше. Одевме и по цркви и манастири, но некако без вера – поради ќорсокак. Не знаевме ни што да правиме пред иконите.

Се додека еден наш познаник не упати во манастирот Лопушан. Ни кажа дека таму има чудотворна икона која помага, а ние само отидовме да направиме уште еден обид, вели Миглена.

Влегувањето во храмот целосно им го промени животот, признаваат двајцата. Во црквата ги пречека монахот отец Христодул, им ја раскажа историјата на древниот манастир, ги запозна со основите на христијанската вера, а потоа ги однесе до лицето на Света Богородица со бебето и им прочита молитва за зачнување.

Се фативме за раце на иконата и почувствував нешто необично, што не можам да го искажам со зборови, како некоја непозната сила да ме обзеде, раката ми се вкочани. Потоа го споделив ова со мојот сопруг и се покажа дека и тој го доживеа истото, се присетува Милена.

Двојката го посетила манастирот уште десетици пати и се молела пред иконата, а отец Христодул секој пат им откривал нови катчиња на христијанската вера.

Свештеникот му признал на младото семејство – нешто што никогаш не го направиле во животот, им дал света вода да се напијат и ги научил на молитва што до ден денес ја кажуваат пред иконата на Богородица во нивниот дом. И на почетокот на 2014 година се случи чудото – Милена забременила, а во ноември се родила малата Магдалена.

Со Дончо сакавме името на детето да биде библиско, бидејќи сме убедени дека нашите молитви пред иконата на Богородица, молитвите на отец Христодул и верата што никна во нас ни дадоа ќерка, споделуваат среќните родители.

Семејството добило и подарок од свештеникот за раѓањето на бебето – детска Библија, од која секоја вечер и читале на Магдалена. Затоа што тие се цврсто убедени дека во животот мора да се расте со вера.

Непознатата моќ што произлегува од ликот на Богородица им помогна не само на Милена и Дончо, туку и на стотици семејства од цела Бугарија и странство да добијат наследници, вели игуменот на манастирот „Свети Јован Крстител“ архимандрит Христодул.

Во својата скромна ќелија, опремена само со клада и распетие, свештеникот чува список со имињата на аџиите кои барале утеха и спас во храмот, за кои секојдневно се моли.

Љубомир Јорданов, „Труд.бг“

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!