Лекарот објасни ОПАСНА заблуда за шеќерот во крвта: Вредноста може да биде нормална, а сепак да биде на пат кон дијабетес!

„Многумина дури и не знаат дека се во опасност бидејќи шеќерот во крвта им е нормален“

Инсулинот е хормон одговорен за регулирање на шеќерот во крвта. Кога нивото на гликоза „скокнува“, телото ослободува инсулин за да го одржи на нормално ниво. Но, и кога шеќерот е во рамките на тие вредности, можно е да имате проблем и без да знаете, предупредува докторот.

„Проблемот се појавува ако нивото на шеќер во крвта често ви скока. За да се бори со овие промени, телото лачи се повеќе и повеќе инсулин, а телото може да стане отпорно на него. Потоа се јавува отпорност на инсулин, што може да доведе до дијабетес “, објасни Д-р Марк Хајман .

Не е доволно само да се контролира нивото на шеќер, вели тој, иако е пожелно. Исто така, треба периодично да го проверувате нивото на инсулин за да бидете сигурни дека сè е во ред.

„Нивото на шеќер во крвта може да биде нормално без воопшто да знаете дека „зад сцената“ телото се обидува да лачи се повеќе и повеќе инсулин за да ги задржи овие нивоа. А кога инсулинот и телото ќе останат без моќ, тогаш шеќерот ќе остане на многу високо ниво“ , објасни тој.

„Само имав пациент чиј просечен шеќер во крвта беше сосема нормален. На хартија, човекот немаше за што да се грижи бидејќи немаше ништо што укажува на дијабетес. Но, потоа му го измеривме нивото на инсулин, кое беше астрономско, наместо пет, беше сто“ , рече докторот.

„Ова значи дека телото веќе беше на пат да стане отпорно и немаше друг знак дека навлегува во проблем освен нивото на инсулин, кое поретко се контролира “, вели д-р Хајман.

„Нивото на шеќер не е единственото нешто што ве предупредува дека можеби сте изложени на ризик од дијабетес. Постојат неколку метаболички маркери и многу е важно сите да се контролираат. Меѓу нив се и инсулинот, но и холестеролот, триглицеридите и други . тој рече.

Д-р Хајман, исто така, советуваше да се избегнува храна која предизвикува скокови на шеќерот во крвта, како што се преработени јаглехидрати, шеќер и рафинирани масла.

Статиите на нашиот портал се за ваше информираање, за било каков здравствен проблем ОБАВЕЗНО ДА СЕ ОБРАТИТЕ НА ДОКТОР!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!